То е докарано от Северна Македония, където живеело в тясна клетка

От днес Паркът за танцуващи мечки край Белица има нов обитател – тригодишният мечок Теди, който тази нощ е докаран от зоопарка в Щип в Северна Македония. Там той прекарва почти целия си живот зад решетките на тясна клетка, преди от „Четири лапи“ да получат сигнал от местни активисти и да стартират преговори за освобождаването му. Макар решението Теди да дойде в убежището за кафяви мечки в полите на Рила да е взето още миналата година, извънредната ситуация и формалностите около издаването на необходимите за пътуване документи са забавили спасителната акция, съобщават от „Четири лапи”.

Снимка: „Четири лапи”

Самото пътуване на Теди от Щип до Белица също се оказва огромно предизвикателство. Макар разстоянието да не е голямо, липсата на одобрен граничен пункт за внос на животни от Северна Македония в България наложило да се избере заобиколен маршрут през Гърция.

„Успяхме да преминем през Гърция буквално часове преди в страната да бъде въведена национална блокада заради коронавируса,“ разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки.

Избраха най-дебелата мечка в Аляска (СНИМКА)

„Поехме голям риск с организирането на транспорта, но си заслужаваше да опитаме, защото в противен случай Теди щеше да прекара цялата зима в тясната клетка на зоопарка в Щип”, добавя той.

 

 

В мечешкото убежище край Белица вече всичко е подготвено за новия обитател – през първите няколко дни той ще бъде изолиран в самостоятелна изкуствена бърлога, за да може да привикне към новата среда, а след това постепенно ще бъде допускан и до откритите площи. До края на зимата се очаква Теди да живее в самостоятелен сектор, а след това в зависимост доколко се е адаптирал към новия си дом, ще се прецени дали да бъде събран с някой от по-старите обитатели на Парка за танцуващи мечки.

Снимка: „Четири лапи”

Отглеждането на мечки от частни лица в Македония е забранено, освен в случаите, когато за това е издадено разрешително от съответните компетентни органи. Въпреки това, забраната невинаги се прилага поради липсата на места за настаняване на конфискуваните животни. Според проучване на „Четири лапи“, има поне още две мечки, които се отглеждат в неподходящи условия. Спасявайки Теди, от организацията целят не само да подобрят условията на живот на мечока, но също така и да спомогнат за постигане на една от основните си дългосрочни цели на Балканите – край на жестокото отглеждане на кафяви мечки.

Мъж откри мечка в колата на майка си (ВИДЕО)

Паркът за танцуващи мечки стартира дейността си през 2000 г., благодарение на съвместните усилия на Министерство на околната среда и водите, Община Белица, „Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо.

Първоначалната цел е да се осигури убежище за всички танцуващи мечки в България, което е постигнато през 2007 г. През следващите години в парка са настанени спасени от лошите условия на наши зоопаркове мечки, както и танцуващи мечки от Сърбия и Албания. Днес в Парка за танцуващи мечки на площ от 120 декара живеят 21 животни от 4 балкански страни. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.