Няма замърсяване на въздуха в селото и околните населени места

Взрив на химикали за дезинфекция е причинил огромния пожар, който избухна вчера във фабриката за преработка на череши в Катуница. Това разкриха пред NOVA от МВР.  Няма замърсяване на въздуха в селото и околните населени места, след стихията, сочат първоначалните данни от мобилната лаборатория на екоинспекцията.

Огромен пожар в завод в Катуница, над 100 души са евакуирани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Огънят, който бушува часове наред,  изпепели два камиона, складът за готовата продукция, хладилното хале и над 1000 пластмасови бидони за съхранение на готова продукция

„Щетите са големи. Изгоряла е хладилната база. Това е почти нова хладилна база, скоро построена по съвременна технология. Големи са щетите”, обясни Илияна Аврамова- началник „Охрана на труда“ във фабриката.

Съдбата на 350 работници, които се трудят във фабриката остава неясна.

„Хората са притеснени не толкова за здравето си, колкото за това, че могат да изгубят работата, която имат във фабриката. Има семейства, които работят – и съпругът, и съпругата са вътре и има семейства с по един- два кредита. Тежко е!”, смята кмет на с. Катуница Красимир Юруков.

Семействата от близките до фабриката къщи, които вчера бяха евакуирани, вече са по домовете си. За Марта и двете й деца нощта е била изпълнена с притеснение.

Според разследващите пожарът е започнал при товаро-разтоварна дейност на варели, пълни с химически вещества.

СЛЕД ПОЖАРА: Очакват се резултатите за чистотата на въздуха над Катуница

„При разтоварването е имало варели със сух хипохлорид, който се ползва в производствената база и в резултат на този взрив се появява огън, който обхваща и се разпростира като пожар в помещение-складово помещение”, обясни Анелия Влахкинова – старши експерт в РД ПБЗНС- Пловдив.

Разследващите вече иззеха записите от охранителните камери във фабриката. Междувременно прокуратурата влезе във фабриката, за да разследва причините за пожара. Две са основните версии- техническа неизправност или човешка небрежност.

От горенето на полиетиленовите бидони, варели и гуми – до 2 часа през нощта във въздуха на селото е имало завишени нива на фини прахови частици. Днес вече всичко е в нормата. И днес училището и детската градина в Катуница останаха затворени.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.