Антигенните тестове помагат за по-доброто управление на пандемията, посочва експертът

„При всички положения ще стигнем и до по-високи стойности на смъртността, тъй като тя върви отместена във времето спрямо броя на заразените и хоспитализираните. При всички положения ще има ръст, но до колко ще стигне, ми е трудно да прогнозирам”. Toва заяви в ефира на „Здравей, България” пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Как се прави антигенен тест и колко надежден е той

„Степента на съвпадане на резултатите между PCR тестовете и антигенните тестове е над 98%. Това значи, че антигенните тестове могат да се използват като добър заместител на PCR-ите. Те са по-малко чувствителни – тоест има хора, които са отрицателни на антигенните тестове, но не и нa PCR, но те са твърде малък процент. Тези тестове могат да бъдат използвани, за да се генерират данни, които да позволят по-добро управление на пандемията. В момента лично според мен, брoят на официално регистрираните тествани хора с PCR е много по-малък от реално тестваните, Хората си правят повече антигенни тестове, защото са по-евтини и по-достъпни, но не влизат в официалната статистика”, посочи експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.