По думите й проектът за интерконектора Гърция-България е много важен за нас

„През 2013 г. „Булгаргаз" сключи договор със СОКАР за доставка на 1 млрд. куб. м. газ .Тя трябва да започне от 1 януари 2021 г. Важното за България е, че от новата година на пазара ще има друг източник на природен газ - от Азербайджан". Това заяви в ефира на „Здравей, България” енергийният министър Теменужка Петкова. Тя уточни, че въпреки че газовата връзка с Гърция няма да е готова навреме, българските потребители ще имат достъп до алтернативи на доставките от Русия. Енергийният министър обясни, че закъснението се дължи на кризата около коронавируса.

По думите й, благодарение на проекта за интерконектора Гърция-България, страната ни никога няма да остане без природен газ. „Такива проекти са много важни и имат стратегическо значение както за енергийния сектор, така и за икономиката ни. Те ще позволят на страната да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа. Българските граждани и бизнесът ще могат да се възползват от предимствата, които дава диверсификацията – да има по-добри цени и по-добри условия”, поясни Петкова. 

Министър Петкова: Няма как да се откажем от проекта за АЕЦ "Белене"

Министър Петкова коментира и ситуацията с коронавируса у нас.

„Усилията на правителството са насочени към това да опазим живота и здравето на хората. Никой от колегите не е спрял да работи нито за миг в тази посока. Виждате колко мерки бяха предприети, за да се справим с тежката ситуация”, поясни Петкова.

По думите й няма държава, която да е напълно подготвена за пандемията. „Смятам, че българското правителство е едно от тези, които реагира най-адекватно и при първата, и при втората вълна на COVID-19”, коментира Петкова. Министърът призова да бъдем отговорни и да спазваме мерките. И допълни, че МВФ е оценил работата на кабинета по време на пандемията като много добра.

 

 

Петкова: България работи активно за гарантиране на енергийната сигурност

„Беше направена сериозна инвестиция по отношение на социалната сфера. Мярката 60/40 е много важна за намаляване на безработицата. България е с едни от най-добрите макроикономически показатели дори по време на кризата. Много критики се чуха относно бюджета за 2021 г., но според мен той е адекватен предвид ситуацията”, заключи министърът на енергетиката.

Целия разговор гледайте във видеото

Източник: „Балкански поток” е завършен

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.