Изводът е на експерти от няколко световни университета

Учени са установили, че редовната консумация на кокоши яйца значително увеличава риска от развитие на диабет тип 2. Проучване по въпроса е публикувано в British Journal of Nutrition.

Ниските нива на витамин D може да предизвикат внезапна смърт

Експерти от Китайския медицински университет, заедно с колеги от Университета на Южна Австралия и Университета на Катар, проучили данни за диетата на 8 545 души, събрани от 1991 до 2009 г.

Установено е, че включването на средно повече от 38 грама яйца на ден в диетата увеличава риска от диабет с около 25%. Хората, които ядат повече от 50 грама от продукта (еквивалент на едно яйце) на ден, имат 60% повишен риск от заболяване. В същото време този показател е по-висок при жените, отколкото при мъжете.

Здравият сън "пази" от сърдечна недостатъчност

Според учените констатациите позволяват да се докаже, че рискът от диабет се увеличава правопропорционално на увеличаването на консумацията на яйца, но в бъдеще е необходимо да се идентифицира точния механизъм на въздействието на продукта върху организма.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС