За целта правителството е отделило 1,5 милиарда евро от бюджета

До седмици Франция стартира кампания за ваксинация срещу COVID-19. Тя ще се извършва в три фази. Още през януари, по план, в страната се очаква да бъдат имунизирани над 1 000 000 души от най- приоритетните и рискови групи.

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Една от основните цели на ваксината е да презпази от усложнения при заболяване с COVID-19, заяви френският здравен министър. Френските власти обясняват, че въпреки имунизацията, носенето на маски и останалите предпазни мерки трябва да продължат да се спазват, тъй като все още няма яснота каква роля ще имат ваксините срещу разпространяването на вируса, дори в случай, че сме ваксинирани.

Франция ще ваксинира безплатно срещу COVID-19. За целта правителството е отделило 1,5 милиарда евро от бюджета. Страната е поръчала 200 милиона дози от различни фармацевтични компании, достатъчно за да ваксинира 100 милиона души – повече от населението на страната.

Имунизацията няма да бъде задължителна, но френските власти призоваха гражданите да забравят егоизма и да се ваксинират, уверявайки, че ваксината е безопасна.

Фаучи се извини за намека, че Великобритания е прибързала с ваксинирането срещу COVID-19

„Този период, от разработването на ваксината до сега, може да изглежда твърде кратък, в сравнение с обичайната продължителност за разработване на една ваксина, но това в никакъв случай не означа, че бързаме или, че ще изложим здравето ви на риск“, каза Жан Кастекс – министър-председател на Франция.

Броят на новозаразените в страната спада всеки ден, но ситуацията остава нестабилна. По тази причина властите разрешиха събиранията по празниците да се ограничат до шестима души на маса, без в това число да влизат децата.

"Циркулацията на вируса продължава да намалява, седмица след седмица. Броят на положителните случаи също и през следващите дни можем да паднем под прага от 10 000 случая на ден“, добави Кастекс.

Обама, Буш и Клинтън ще се ваксинират пред тв камери

Ваксинационната програма във Франция започва през януари с имунизация на най-уязвимите групи – домовете за възрастни хора и медицинския персонал. Целта е до началото на лятото ваксината да достигне до широката маса и да обхване по-голямата част от желаещите да се имунизират. Проучване направено за Световния икономически форум показва, че само 59% от французите са готови да се ваксинират в сравнение с 67% в САЩ и 85% във Великобритания.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.