"Това, на което се разчиташе – повече дисциплина и отговорност, не се получи', заяви съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти", ВМРО

„Нивата на смъртността са функция на заболеваемостта от преди две или три седмици. Имаме много по-голям проблем с нивата на смъртността, тъй като по принцип сме една от най-умиращите нации в света, което е свързано с възрастовата структура на населението и ред други проблеми, които не са възникнали сега”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Искрен Веселинов,  съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти", ВМРО.

„Това не е нещо нормално. Това е проблем, който не е свързан с коронавируса. Този проблем е по принцип. Ако не променим демографската си политика и подхода към тези проблеми е ясно, че те ще останат за всяка епидемия”, посочи той.

СЛЕД 10 ДНИ ЧАСТИЧЕН ЛОКДАУН: По-малко новозаразени и спад в натиска към болниците (ОБЗОР)

По думите му в рамките на този мандат са направени множество усилия в тази посока, на първо място за повишаване на доходите. „Трябва да приберем младото си население в страната”, заяви Веселинов.

„Не искам да омаловажавам  COVID-19. Напротив. Това е един изключително сериозен проблем. Но този стрес за системата и за населението при нас има още по-негативен резултат, отколкото в Западна Европа, тъй като населението е по-болно и по-възрастно”, посочи съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти", ВМРО.

Проф. Ангелов: Още в петък може да има заповед за яслите и детските градини

„Въвеждането на мерките беше неизбежно. Това, на което се разчиташе – повече дисциплина и отговорност, не се получи. През цялото време призовавахме да се придържаме към съветите на експертите. Нашите усилия бяха насочени към мерките за подпомагане на пострадалите – затварянето на бизнесите заради ограниченията”,  категоричен е Веселинов.

Подробностите от разговора гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.