В страната сега е в сила така нареченото „меко“ затваряне

Заради високия брой на новозаразени с коронавирус общественият живот в Германия от сряда ще бъде силно ограничен, обяви канцлерът Ангела Меркел. След днешната конференция с премиерите на федералните провинции тя участва в пресконференция, по време на която разясни допълнителните ограничения, които ще бъдат въведени от 16 декември до 10 януари на териториятана цяла Германия, предаде БГНЕС. Здравната система е силно натоварена, което породи необходимостта от действия, поясни Меркел.

Откриха нови симптоми на коронавирус при децата

На 5 януари предстои ново съвещание, за да се обсъди актуалната обстановка и да се преценят по-нататъшните действия. Меркел отново призова гражданите да ограничат колкото е възможно повече контактите помежду си, съобщи Дойчландфунк.

Срокът на действие на планираните мерки е до 10 януари, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодлер, като подчерта, че „короната е излязла извън контрол“.

Готови ли са гражданите на Европа да се ваксинират?

По информация на посолството на България в Германия действащите ограничения, които ще бъдат в сила по време на Коледните и Новогодишни празници, са следните:

- Остават разрешени събиранията до петима души от собственото и от още едно домакинство;

- В периода 24-26 декември се допуска събиране до четирима души извън собственото домакинство;

- На 31 декември 2020 г. и 1 януари 2021 г. се въвежда за цялата страна забрана за събирания;

-  Допуска се провеждането на богослужения в църкви, синагоги и джамии, както и събиранията на други религиозни организации, при условие минимално отстояние от 1,5 м, носене на маска и без пеене.

От 13 декември е обявен вечерен час от 21:00 до 5:00 ч. за цяла Бавария. Тюрингия също наложи ограничения за излизане между 22:00 и 5:00 ч., които са в сила за цялата провинцията. В Баден-Вюртемберг от 12 декември беше въведен вечерен час между 20:00 ч. и 5:00 ч.

При пристигане от рисков регион в Германия, какъвто е и България, се изисква онлайн регистрация преди пътуването ТУК.

Остават затворени всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки, седмичните пазари и директни търговци на хранителни стоки, услугите за доставка, магазините за напитки, за здравословни храни, аптеките, магазините за медицински консумативи, дрогериите, оптиките и магазините за слухови апарати, бензиностанциите, работилниците за ремонт на автомобили и велосипеди, банките и спестовните каси, пощенските станции, химическото чистене, пералните, павилионите за вестници, пазарите за животни и фуражи, пазарите за коледни елхи и магазините за продажби на едро.

Затварят се фризьорските и козметичните салони, салоните за масаж, студиата за татуировки.

За супермаркетите също ще бъдат въведени ограничения по отношение търговията със стоки, които не са хранителни и не са необходими за ежедневни нужни. 

Кето диетата предпазва от COVID-19

Предвидена е допълнителна финансова помощ за икономиката.

„Ние не оставихме сами предприятията“, заяви финансовият министър Олаф Шолц.

Механизмът за финансова помощ, който ще се прилага от януари, предвижда максималният размер да бъде увеличен от 200 000 на 500 000 евро. Максималният размер на безвъзмездните средства се планира за компании, които са пряко и косвено засегнати от затварянето. Помощта за преодоляване е безвъзмездна заради намалелите продажби, свързани с коронакризата. Ще бъдат възстановявани фиксираните разходи на фирмите. За компаниите, засегнати от затварянето, трябва да има авансови плащания, подобни на помощта през ноември и декември.

3-годишно българче прекарало COVID-19, заедно с още два вируса

По оценка на Министерството на финансите, разходите за разширената помощ ще възлязат на 11,2 млрд. евро за един месец.

От 16 декември до 10 януари ще има ограничения за училищата и детските градини. Препоръчва се през този период децата да останат вкъщи, „когато това е въможно“. На родителите трябва да бъде предоставена възможност да ползват отпуск през това време.

Работодателите трябва да положат усилия да осигурят дистанционна работа на служителите си.

В Германия сега е в сила така нареченото „меко“ затваряне, в сравнение с първата карантина, която беше през пролетта, бяха отворени детски градини и училища, търговски центрове и нехранителни магазини.

Броят на потвърдените случаи на инфекция с новия коронавирус в Германия се е увеличил с 28 438 за последните 24 часа. 496 души с инфекцията са починали за 24 часа. През цялото време на пандемията инфекцията е открита при 1 300 516 жители на Германия, 21 466 пациенти са починали от усложнения.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща