Специалистът казва, че вторият локдаун през ноември не е дал добър резултат

В битката срещу коронавируса Германия залага най-вече на локдауна. Водещата европейска икономика силно ограничи обществения си живот до 10-ти януари, но междувременно се готви за старта на ваксинацията. 

"Модерна" започна разпространението на своята ваксина в Съединените щати

Вчера математикът на Националния оперативен щаб професор Николай Витанов каза в студиото на „Събуди се“, че в сравнение с Германия, България е по-добре. Каква е ситуацията в Германия?

„Ситуацията в Германия е съвсем различна от тази в началото. Ние имаме една огромна вълна от нови инфекции и всичко зависи от влиянието на общественото мнение. Върху немските политици то е огромно. През пролетта страната се справи чудесно, защото локдаунът беше наложен бързо. Много хора помислиха, че вирусът не е опасен и през лятото започнаха да се събират и да не спазват дистанция“, казва д-р Кирил Зиновиев.

Той добавя, че мекият локдаун през ноември месец не е оправдал очакванията.

„Германия винаги е била скептична към ваксините. Проучвания показват, че 50% са готови да се ваксинират. След тази втора вълна обаче техният брой се увеличава“, добави специалистът.

Здравните власти на Острова: Новият щам на коронавируса се разпространява по-бързо

Той обяснява, че е нужно най-малко 75% от населението да бъде ваксинирано, за да има някакъв резултат. Според него ваксината, която е животоспасяваща не бива да се подценява заради отделни случаи. Лекарите, които ще се правят ваксинациите ще получават по 120 евро на час, добавя специалистът.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.