Роди ли пандемията нови престъпления? Увеличи ли агресията на всички нива? Отключи ли психически отклонения?

„Нови престъпления като вид може и да няма, но престъпността ще зачести. Няма как това, което ни се случва в последната година да не се отрази и на тази страна от живота. В по малките населени места доста често има престъпления, в които възрастни хора стават обект на агресия. Това се случва с оглед на безработицата и други социални характеристики“. Това заяви в студиото на „Събуди се“ криминалният психолог Тодор Тодоров.

Намериха изгорял джипа, с който са избягали извършителите на грабежа в Перник

Според него пандемията няма да доведе до сформирането на нови престъпни групи.

„Най-вероятно ще зачестят случаите на домашно насилие и възрастните хора ще станат обект на още по-големи измами. Хората ще се опитат да задоволят елементарните си потребности. През първия локдаун в магазините свърши тоалетната хартия, а не чаят“, добавя Тодоров.

Специалистът казва, че според проучвания всеки пети човек, който е преболедувал вируса има проблеми.

 

 

„При различните хора тези проблеми се отразяват различно, но това го има. Общувам с доста хора, които са били болни. При всички от тях има страх и едно очакване нещо лошо да се случи. Тук по-важното е как можем да помогнем на тези хора. По абсолютно никакъв начин в страната няма регулация на психическия труд“, казва Тодоров.

Според него е крайно време терапията да получи своята регулация.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.