Това обяви шефът на БЛС в ефира на "Здравей, България"

Сега не е време за истерии или паника и няма нов щам. Това обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на „Здравей, България”.

„Вирусът се видоизменя и ние знаехме това през цялата година. Сега разбираме за малко повече от 6-7, мисля че прочетох някъде, че са променени 17 секвенции. Не е нов щам. Предстои да видим как ще реагира с човешкия организъм”, добави Маджаров.

Проф. Чорбанов: Новата мутация на COVID-19 вероятно вече е и у нас

Той посочи, че засега не се съобщава за драстично по-тежко протичане, по-висока смъртност или случаи.

„Тези новини ми приличат малко повечко на политика, при положение, че тази промяна е открита преди два месеца. Изведнъж това е съобщено от премиера на Великобритания, а не от научните среди”, коментира още шефът на Лекарския съюз.

Вероятността мутацията вече да е в България е голяма, добави още Маджаров. 

Процентът на медиците, които ще си поставят ваксината срещу коронавирус, вероятно ще бъде по-висок от обявявания, смята Маджаров.

Относно изследването на различни лекарства, които биха помогнали превантивно борбата срещу COVID-19, председателят на БЛС каза: „Доста медикаменти през годината бяха нарочени за ефективни срещу коронавируса. Някои от тях оправдаха тези твърдения. Важното е да се намери лек срещу тази епидемия”, заключи той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.