По-тежко ли разболява тя?

„Вирусът е един, но може да има мутанти. Този във Великобритания е известен на Европа и Южна Америка. У нас той съществува още от юни. Публикация за наличието му в световен мащаб пък има още от края на март. Възможно е той да е намерен скоро във Великобритания“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ вирусологът проф. Радка Аргирова.

Пореден ден повече излекувани от новозаразени с COVID-19 у нас

Тя добавя, че освен тази мутация, има още 4-5 вида. Те били с много по-ниска честота на разпространение.

„Най-важното е, че нито един от тези мутанти няма да доведе до промяна в реакцията на която и да било от предлаганите на пазара ваксини срещу COVID-19”, добавя проф. Аргирова.

Според нея, ако човек е заразен с новата мутация на вируса, инкубационният период става по-продължителен.

„Нашите лекари разбраха отдавна, че вирусът не е същият. Аз много пъти съм казвала, че циркулиращият вирус от Ухан отдавна го няма и всичко, което наблюдаваме към този момент са негови мутанти“, добавя проф. Аргирова.

Антигенните тестове вече се приравняват на PCR тестовете

"Няма никакво място за притеснение. Всичко е наред и работи. Мисля, че се вдигна малко повече шум, но това е вън от компетенциите ми на вирусолог", казва тя.

Медикът коментира и произхода на коронавируса и възможния междинен гостоприемник.

Целия разговор по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.