Премиерът отговори на обвиненията на президента

„На 7 декември президентът определи датата 28 март за изборите. На 19 препотвърди. Тогава в болниците имаше 7000 души. Днес имаме 4262-ма в болници. Кой диктува на президента датата 28 март и кой, виждайки, че в момента ГЕРБ е първа политическа сила, желае да ги отложи”. Това попита премиерът Бойко Борисов, който взе участие в брифинга на Оперативния щаб.

Радев: До края на януари ще издам указ за датата на изборите

„Много нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогноза. Но ние се подготвяме за март. Няма медицински специалист в света, който да излезе и да каже март месец пандемията ще е отминал. Такъв в света няма. Въпреки че стотици хиляди в тази сфера работят”, заяви Борисов. 

Той изрази надежда, че в следващите дни и месеци ще бъдат ваксинирани максимален брой хора.

„Изцяло в правомощията на президента е да определи датата. След като е казал 28 март, ние ще се подготвим”, каза още Бойко Борисов.

Той се обърна към ген. Мутафчийски да изпрати писмо до СЗО за прогноза как ще се развие пандемията към края на март.

 

„Изпратете запитване и кажете, че нашият президент настоява да му кажем какво ще е към 28 март.  И толкова по-слаби ли са в института, че не могат да дадат указания?  Най-големите икономики в момента са в пълна изолация”, припомни Борисов.  

Той отговори и на обвиненията да връзки с депутата Делян Пеевски.

„ Бях упрекнат в орташка връзка с Пеевски. Те, когато се отчаят, вадят тази тема. ДПС си е партия, която си има председател. И етническата карта е нещо, с което никой не трябва да си играе. Аз съм започнал да печеля изборите мажоритарно, сам. Ердоган не знам какъв е беше тогава, за да кажат, че аз съм му протеже”, коментира Борисов.

Той изтъкна, че страната ни води възможно най-добрата политика и дипломация с Турция.

„ЕС даде правото България да домакинства срещата с Турция. Стокообменът ни минава милиарди долари и все повече инвестиции минават през турски компании. Да се вкарва президентът на друга държава в един вътрешно махленски спор. .. И сега говоря, защото вчера на един прекрасен празник се заговори за ортаци и всички останали”, заяви Борисов.

„Сега по места битката ще е ГЕРБ-ДПС и ще бъде безкомпромисна.Така че разбирам желанието да уязвят, но не може да ми прикачат никой”, каза Борисов.   

„Бях упрекнат в орташка връзка с Пеевски. Когато се отчаят, вадят тази тема”. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който се появи на брифинга на Оперативния щаб.

 

 

Борисов отговори на обвиненията на президента Румен Радев.  

„ДПС си е партия, която си има почетен председател и председател. Етническата карта е нещо, с което не трябва да се играе. Особено едновременно с ДПС и Ердоган заедно”, каза Борисов. „Видят ли, че са на зор, вадят тази тема”, коментира още Борисов.  

„ДПС си подкрепи Румен Радев за първия мандат. Искат ми оставката, блокират кворума. Какво общо имаме с ДПС?”, попита Борисов. По думите му на изборите на места битката ще е именно ДПС-ГЕРБ.

Освен това Борисов коментира, че още на 7 декември 2020 президентът е определил датата на изборите да е 28 март. „Потвърди я на 19 декември. Тогава в болниците има 7000 души. Днес имаме 4262-ма в болници. Кой диктува на президента датата 28 март и кой, виждайки, че в момента ГЕРБ е първа политическа сила, желае да ги отложи”, попита Борисов.

За първи път, темата, коментираха и от ДПС. „Ние не  сме в опозиция на правителството. Поискахме оставката на президента. Какво по-точно и ясно трябва да каже ДПС?” попита Хасан Азис.

„Правомощието на държавния глава е да избере датата за избори. Много нечистоплътно е да искаш от здравните власти да ти дадат прогноза за март”, заяви още Борисов и увери, че ГЕРБ ще се подготвят за вота.

Надявам се в следващите дни и седмици максимално голям брой хора да бъдат ваксинирани.

И докато премиерът говореше в Гранитната зала на Министерския съвет, президентът Румен Радев започна нов кръг консултации за така спорната дата на изборите. Директен отговор на думите на премиера нямаше. И все пак Румен Радев заяви: "В резултат на тези консултации да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, в здравните мерки. Така че да имаме една нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент. Защото само легитимния парламент може да излъчи добре работещо правителство и да се започне демонтажа на порочния управленски модел".

Датата за изборите все още остава под въпрос.

Репортери: Даниела Пехливанова, Марияна Торманова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.