Премиерът тази вечер провери ситуацията в града, който пострада от поройните дъждове

„Това, което трябва бързо да направите с кметовете, бързо си направете списъци и от Фонда за бедствия и аварии и ще ги подкрепим хората. Опишете щетите”. Това нареди премиерът Бойко Борисов в Перник. Той се запозна на място със ситуацията в града след обилните валежи.  

На място беше и зам.-регионалният министър Николай Нанков. Той докладна, че в Батановци днес е обявено частично бедствено положение. 

„Когато няма жертви, материалните щети ще ги покрием. Радостното на тази ситуация е, че язовирите се пълнят, цялата страна вали, това е добре и за посевите и за напояване, все пак е зима, да се радваме, че има и валежи”, заяви премиерът.

По-рано количеството вода, което се изпуска от пернишкия язовир „Студена”, беше увеличено двойно. Това се налага, тъй като водоемът се пълни твърде бързо. Съоръжението е само на 2 милиона кубически метра от максималния си обем. Според управителя на местното ВиК ситуацията е под контрол. Язовир „Студена” има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на вода.

 

ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ПОД ВОДА

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.