Министърът на образованието се яви на изслушване пред депутатите

313 училища в страната ще удължат първия срок с две седмици заради дистанционното обучение. Учениците там не са се справили ефективно с ученето онлайн. Това уточни министърът на образованието Красимир Вълчев при изслушване в народното събрание.

 В началото на другата седмица ще стане ясно кога ще се върнат в класните стаи учениците от 7, 8 и 12 клас. Ротацията с другите ученици за присъствено обучение вероятно ще е на всеки две седмици. По думите на Вълчев, засега Националното външно оценяване след 4 и 10 клас няма да бъде отменено, но и този сценарий е на масата.

"Ако ситуацията не позволява, няма да провеждаме външните оценявания за 4 и 10 клас. Засега обаче то остава. Именно с тях има методологически проблем. За определен брой ученици от 4 клас пък ще бъде направено електронно изпитване", обяви Вълчев.

„Изводите у нас и в много други страни са, че електронното обучение води до дефицити. За миналата година само с 1% от учениците не е имало педагогическо взаимодействие. С останалите е имало физически, асинхронен или друг контакт. Това обаче не е толкова ефективно, колкото когато децата ходят на училище”, обясни министърът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си