Вълната на оптимизъм и облекчение е повече от явна сред традиционните съюзници на САЩ

Америка е отново с нас. Така може да се обобщи почти всеобщото настроение, което се усеща в Европа след като Джо Байдън встъпи официално в длъжност. Вълната на оптимизъм и облекчение е повече от явна сред традиционните съюзници на САЩ, като Германия например.

В ПЪРВИЯ ДЕН: Джо Байдън отмени редица политики на Тръмп

„Има много повече простор за политическо съгласие с президента Байдън. Това се вижда ясно от първите укази, които той подписа. Ще работим отново заедно в Световната здравна организация, ще работим в рамките на Парижкото споразумение за климата, по въпроси като миграцията, изглежда ще имаме по-близки виждания”, заяви Ангела Меркел.

Тя обаче ясно си дава сметка, че Джо Байдън не може да е решение за всички проблеми.

„В същото време сме съвсем наясно, че с встъпването в длъжност на новия американски президент не можем да имаме пълно съгласие по всичко. Европа ще трябва да поема повече отговорности, не само военни, но също и дипломатически и в много повече области”, смята германският канцлер.

Посрещнаха Байдън с фойерверки над Белия дом (ВИДЕО)

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън се радваше досега на подкрепата на Доналд Тръмп и реакцията му беше по-скоро сдържана.

„Очевидно е, че работата на всички британски премиери е да имат много близки работни отношения с президента на Съединените щати. А като погледнете към въпросите, които ни обединяват с Джо Байдън, ни очаква фантастична обща работа. Това, което знам, е, че той е горещ  привърженик на трансатлантическия алианс  и това е страхотно!”, смята британският премиер.

Франция изрази задоволство от ангажиментите, които Джо Байдън пое и смята да се изправи заедно с него пред колосални предизвикателства.

„Нетърпеливи сме да изградим с президента Байдън силни, полезни и обновени отношения”, заяви говорителят на френското правителство Габриел Атал.

Скритото послание зад тоалетите на известни дами на клетвата на Байдън (ГАЛЕРИЯ)

Италия, която председателства Г-20, също изрази желанието си да работи с Джо Байдън, а за премиера Джузепе Конте новата американска администрация представлява надежда. За страни като Полша и Унгария, които бяха изградили силни връзки с администрацията на Доналд Тръмп, явно ще настъпи време за промяна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.