Брюксел обвинява фармацевтичния гигант, че не изпълнява плана си за доставки на ваксини срещу COVID-19

AstraZeneca се защити от обвиненията, че не изпълнява плана за доставка на ваксини. Англо-шведската компания спори с Европейския съюз за количествата, които ще бъдат доставени. Компанията казва, че общността е подписала договора си с тях късно, което не помага за дистрибуцията.

Изпълнителният директор на AstraZeneca отхвърли обвиненията, че компанията фаворизира Великобритания и не изпълнява договора си с Европа.

Евакуираха завод на AstraZeneca заради подозрителен пакет (СНИМКИ)

„Първите стъпки в борбата с COVID показаха някои позитивни страни, но също така е пълно с примери, в които международното сътрудничество не е добро”, коментира Паскал Сорио, изпълнителен директор на AstraZeneca.

Директорът на компанията припомни, че Лондон е подписал договора си за доставки с тях преди 6 месеца. Европейският съюз е сключил техният контракт преди 3 месеца. Това не било достатъчно време, за да се изгладят всички детайли.

Кои симптоми отличават британския вариант на COVID-19 от обичайния

„Мисля, че е коректно да кажа, че в глобален план трябваше да сме по-добре подготвени за пандемията. Има много примери за страхотно публично-частно партньорство в някои държави. Но това, което не проработи, е глобалното сътрудничество и по-високата готовност”, заяви Сорио.

Няколко страни-членки на Евросъюза обмислят да съдят производителите на ваксини. Вчера Италия официално поиска от Брюксел да притисне другият голям доставчик- Pfizer. Те също намалиха бройките на дозите, които бяха обещали, след като казаха, че трябва да се направи реконструкция в основния им завод.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си