Това е третата ваксина, одобрена в евроблока, след препаратите на Pfizer и Moderna

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca за употреба в ЕС, съобщава Би Би Си. Регулаторът препоръча медикаментът да се използва за имунизация на граждани над 18-годишна възраст. 

Ваксината на Johnson & Johnson е 85% ефективна срещу COVID-19

Решението идва на фона на продължаващите спорове дали англо-шведската компания нарушава поетите ангажименти за доставки на ваксината за евроблока. ЕК вече оповести публично договора си с AstraZeneca, надявайки се да докаже, че производителят нарушава поетите ангажименти. Европейският съюз вече е поръчал над 300 милиона дози от ваксината.

От компанията не могат да произведат 300 милиона дози в двата си завода на европейска територия в уречения срок. Брюксел иска в такъв случай да получи доставки и от двата завода на британска територия. В същото време се появиха въпроси и за ефективността на ваксината при възрастни хора. Германия обмисля да не я използва върху тях, а Великобритания вече го прави и твърди, че е ефективна.

Фон дер Лайен: AstraZeneca да изпълни задълженията си за доставката на ваксини

Това е третата ваксина, одобрена в ЕС, след препаратите на Pfizer и Moderna. 

"Имаме безпрецедентно научно развитие. Вече са налични три ваксини срещу вирус, за който преди година дори не бяхме чували. Това е резултат от невиждана досега мобилизация на учени, фармацевтичната индустрия, регулаторните органи и пациентските организации. Нито една от тези три ваксини не е магическа пръчка, която да реши проблема. Но всички заедно дават инструментите и възможността да се предотвратят определени аспекти на заболяването", заяви директорът на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.