Това ще се случва при определен график

Отново в клас! Тази сутрин започна връщането в училищата на големите ученици. Първи се върнаха децата от 7,8 и 12 клас. 

На учениците от 7 и 12 клас им предстоят изпити в края на годината. За осмокласниците годината също е ключова, тъй като е първа от гимназиалния им етап.

Присъствено продължават да учат и децата до 4-ти клас.

Образователният министър Красимир Вълчев обаче не изключи вероятността отварянето да бъде последвано от затваряне - дори и за децата от начален етап, заради влошаващата се обстановка с пандемията в цяла  Европа.

Вълчев: Вирусът не отслабва, но не можем да затворим образователната система

В сила са строги мерки срещу разпространението на COVID-19. Навсякъде трябва да има дезинфектанти, а учениците и учителите да бъдат с маски. 

Класните стаи ще се проветряват на всеки час. Образователното министерство вече увери, че няма да има нулева учебна година, а матурите ще се провеждат присъствено.

 

 

Вълчев издаде заповед за това как ще учат учениците от 5 до 12 клас

В Математическата гимназия в София също са въвели строги мерки – първо се мери температурата, а след това учениците трябва да се дезинфекцират. Учениците ще се обучават на две смени - в първа смяна ще бъдат тези от 12-ти клас, във втора - от 7-и и 8-и клас.

 

 

Около 60 деца са решили да се обучават в електронна среда, от тях 6 са дванадесетокласници. Около 50% от персонала пък са подали заявка да се ваксинират. От ръководството на училището очакват това да се случи скоро.

 

 

Класовете са разделени на различни етажи, за да няма смесване. Учебните часове се провеждат само в една стая, а не в определена стая за всеки предмет. В клас учениците задължително са с маски.

„Дезинфекция четири пъти дневно с препарат, недопускане на деца, които имат грипоподобни симптоми. Учениците ще бъдат през цялото време с маски, по този начин се надяваме да създадем минимални условия за разпространение на вируса”, заяви директорът на Софийската математическа гимназия Антоан Тонев.

„Не сме се виждали три месеца. Сега контактът е много по-различен.  Всяко обучение има своите преимущества, но в училище определено е по-добре. Ще правим почивки за дезинфекция”, сподели учителят по математика Ваня Данова. Тя сподели, че ще се ваксинира, за да предпази както близките си, така и учениците.

„Все още нямаме колективен имунитет от имунизацията. Ако разбира се ситуацията се влоши, ще се предприемат мерки за затягане”, заяви образователният министър Красимир Вълчев.

По плана за редуване в училищата на 18 февруари трябва да се върнат учениците от 5, 10 и 11 клас, а на 4 март тези от 6 и 9.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.