Церемонията се проведе виртуално

Мария Бакалова спечели наградата за актриса в поддържаща роля на Лондонските кинокритици за филма "Борат 2", съобщиха в. "Гардиън" и БТА. Бакалова измести за наградата Елън Бърнстин ("Да намериш отново себе си") и Аманда Сайфред ("Манк").

УСПЕХ В ХОЛИВУД: Мария Бакалова e първата българка, номинирана за "Златен глобус" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Голямата награда за филм на годината Лондонските кинокритици (London Critics Circle) присъдиха на "Земя на номади". Филмът спечели още две награди на виртуалната церемония - за актриса на годината на Франсис Макдорманд и за сценарий на Клои Чжао. Филмът вече се очертава като фаворит в холивудския награден сезон, като част от групата режисирани от жени, получаващи много номинации. Той беше отличен и на кинофестивала във Венеция.

Хорърът "Сейнт Мод" спечели също три награди, включително и за британски или ирландски филм на годината. Режисьорката му Роуз Глас получи наградата за режисьорски пробив, а Морфид Кларк - за британска или ирландска актриса на годината.

Наградата за най-добър актьор получи посмъртно Чадуик Боузман за "Ма Рейни: Майката на блуса". За актьор в поддържаща роля беше избран Шон Паркс ("Мангроув"). Риз Ахмед спечели наградата за британски/ирландски актьор на годината за "Без звуци в живота" и "Mogul Mowgli".

Пореден успех за Мария Бакалова (ВИДЕО)

Лондонските кинокритици избраха за най-добър режисьор Стив Маккуин за поредицата "Глас за промяната" ("Малка брадва").

"Още едно" на датчанина Томас Винтенберг спечели наградата за чуждоезичен филм.

Заради пандемията церемонията се проведе онлайн. Почти всички победители изпратиха видеопослания. Тържество с номинираните и наградените е планирано за по-благоприятен период през годината. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.