За да смекчи критиките миналия месец Sanofi сключи безпрецедентно споразумение с Pfizer/BioNTech

РНК ваксината на френския фармацевтичен гигант Sanofi няма да бъде готова за употреба поне до края на тази година. Това заяви пред френския седмичник Journal du Dimanche главният изпълнителен директор на компанията Пол Хъдсън.

Той съобщи, че тестовете с препарата тепърва започват през настоящото тримесечие. През декември миналата година френският фармацефтичен гигант заяви, че цели най-ранно потенциално одобрение на медикамента през втората половина на 2021 г., след представяне на положителни предклинични данни. Новината може да нанесе още един удар за Sanofi, след забавянето на друга кандидат ваксина срещу COVID-19, заради която компанията се обедини с британския разработчик GlaxoSmithKline.

Кардиолог: Щамът от ЮАР поразява по-младите и без съпътстващи заболявания

Двете групи помрачиха настроенията сред инвеститорите още миналата година, като предупредиха, че тяхната базирана на протеини ваксина показва недостатъчен имунен отговор при възрастни хора. Имeнно това отложи пускането ѝ за края на 2021 г. Сега партньорите планират да започнат нови проучвания с подобрена версия на препарата. Ако резултатите са добри, той може да бъде одобрен през четвъртото тримесечие на тази година.

За да смекчи критиките миналия месец Sanofi сключи безпрецедентно споразумение с Pfizer/BioNTech, с което им предоставя  завода си в Германия за производство на милиони дози от тяхната ваксина. Така за първи път в историята един производител ще произвежда ваксина на друга конкурентна компания. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.