За денонощие са направени 11 604 теста

1349 са новите случаи на COVID-19  за последното денонощие у нас при направени направени 11 604 теста. Това показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че процентът на положителните проби се е повишил до близо 12 на сто.

Най-много са новозаразените в София - 353,  Бургас - 158 и Пловдив -  129.

Европейски държави затвориха границите си заради коронавируса

Починалите с коронавирус за последните 24 часа са 32-ма, а общо от началото на пандемията битката със заразата загубиха 9703 души. Активните случаи на COVID-19 към момента са 24 069.

Излекуваните за последното денонощие са 748, с което общият им брой става 198 324. В болници са 3513 души, 284 от тях - в интензивни отделения. Ваксинираните за последното денонощие са 3902, а от началото на ваксинационната кампания те са 81 338.

Според пуломолога д-р Александър Симидчиев, ръстът в броя на заразените е ясен знак, че епидемята у нас отново се разраства.

„За последните три седмици имаме прогресивно нарастване на броя на случаите. Процентът на положителните тествое също е висок. Пандемичният процес далеч не е загаснал и предстои да се развива допълнително в непосредственото бъдеще”, обясни той.

Засега обаче ситуацията у нас не налага ново затягане на мерките.

„Философията на мерките ,която сме предприели е да продължим и занапред по начина, по който я правим - през 14 дни да разхлабваме мерките, да наблюдаваме каква е заболеваемостта и ако се появи в някой от показателите протеснителна тенденция  да дръпнем каишката обратно”, обясни здравният министър.

Той призна, че темпът, с който се движи имунизацията на рисковите групи, е притеснителен.

„Създаваме организация за ваксинирането на определена група. При нас недовореието е по-голямо, то се дължи на недоворие в институциите, на недоверие към здравните власти”, допълни той.

Затова от ваксинационният щаб предлагат да се имунизират и хора от следваща фаза.

„Обмисляме отпушване на ваксинирането и в 4-та фаза, не е човешко да имаме ваксини и да човек да се ваксинира и той да не идва. Такъв пример е съботния ден, когато имаше 100 ваксинирани, което е абсурдно”, допълни Ангелов.

Здравният министър напомни, че скоро ще заработи електронна система за записване за ваксинация. На онлайн платформата всеки ще може да избере къде и кога иска да се имунизира.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА