Според учени ваксината е ефективнан 85% и без втора доза

Израел проведе голямо проучване за ефективността на ваксината на Pfizer/BioNTech. Според учените в страната трябва сериозно да се обмисли, дали не може да се поставя само по една доза.

Данните на израелците показват, че ваксината е 85 процента ефективна, дори без поставянето на втората инжекция.

Израел е страната, в която са най-напреднали с ваксинацията. Там разполагат с данни, които останалите учени още нямат. Според местните специалисти, поставянето само на една доза от ваксината на Файзер и Бионтех е напълно работещ вариант. Той би дал възможност да се ваксинират много повече хора в световен мащаб.

"Събрахме данните от ваксинацията на медицинските работници в системата на центрове Шеба. 7214 служители са били ваксинирани. Резултатите показват 85-процентов спад на развиването на симптоматичен COVID-19", каза Еял Лешем, професор по инфекциозни заболявания

Този процент на ефективност е значително по-висок от обявения от производителите. Pfizer/BioNTech казват, че една доза дава 52-процентова защита. Но данните от изпитанията в реални условия показват, че след като минат 15 дни от поставянето на първата доза, значително се увеличава ефективността на препарата.

Израел със специални изненади за всички ваксинирали се

Израелците уточняват, че техните изпитания са направени върху сравнително млади хора. Понеже са ваксинирани работници, много малко от изследваните са били над 65-годишна възраст.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.