Вижте какво разказа тя пред Мариян Станков - Мон Дьо

Дарина Такова - една жена, която в 90-те властваше в света на операта. Критиката не спираше да я хвали, хората я обожаваха, а журналистите си записват час за среща с нея.

През 2006 г. грешна диагноза и едно грешно движение слага край на кариерата й, гласът й си отива. Изгарят лявата й гласна струна с лазер. Тя съди лекаря, застрахователя му и болницата. 4 години не може да си върне дори говорния глас.

Това я връща при детето й – оперната прима Мила Михова.

Ако трябва да се определи с една дума, това е сила. Зад нея се крие нежност. Т

Според нея трябва да се осмелите да излезете извън границите си.

"Говори с Ива": Дъщерята на голямата оперна певица Дарина Такова

Отрано започва да учи солфеж. Приета е на 4-тата година от кандидатстването си в Консерваторията.

"Успявахме, защото продължавахме да водим нормалния си живот", обяснява примата.

Винаги е наричала себе си анти-дива. За себе си е чувала само суперлативи, но не се е главозамайвала, изживяла е кариерата си с радост.

Хората в България я свързват с Виолета от „Травиата“. Тя се асоциира с „Лястовичката“ на Пучини.

След най-големите оперни сцени в света - Ла Скала, Карнеги хол, Метрополитън опера, Ковънт Гардън, Лисеу, Ла Фениче и други, прочутото българско сопрано Дарина Такова трябва да пее пред комисия, за да стане учителка в Националното музикално училище “Любомир Пипков”. След като отказва и изразява възмущението си в социалните мрежи, следва остра реакция.

"Омерзи ме и ме разби реакцията на всички в социалните мрежи, нахвърлиха се върху мен като върху плячка. Дали с агресия или с мълчание, липсваше подкрепа", спомня си тя.

По думите й всички в оперната гилдия у нас стоически мълчат и понасят 600-те лева заплата, превърнати в раболепни чиновници.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.