Агенцията започна разследване с помощта на местните и европейските правоприлагащи органи

Руски разузнавателни агенти и китайски шпиони стоят зад кибератаки срещу Европейската агенция за лекарствата миналата година, пише нидерландският вестник "Волкскрант", като се позовава на близки до разследването източници, предаде Ройтерс.

Хакери удариха над 20 000 потребители на Exchange Server

Базираната в Амстердам агенция съобщи през декември за кибератака, при която документи, свързани с ваксините срещу коронавируса и с лекарства са били откраднати и изнесени в интернет. Агенцията започна разследване с помощта на местните и европейските правоприлагащи органи, но досега те не са съобщавали подробности кой може да е извършил атаките.

Нидерландското издание днес съобщи, че агенцията е била взета на прицел от китайски шпиони през първата половина на миналата година, след което атака е имало от руски разузнавателни агенти по-късно същата година.

Севернокорейски хакери атакували Pfizer

Китайците са получили достъп до агенцията, като са хакнали системи на германски университет и са проникнали в нея през тях, докато руснаците са се възползвали от пропуски в киберзащитните механизми на агенцията.

Предполагаемите руски хакери са имали достъп до системите на агенцията повече от месец, твърди започнат източник. Те са били основно заинтересувани в кои страни ще се използва ваксината, разработена от Pfizer/BioNTech и какво количество ще купят тези страни от този продукт.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА