Проучване на ЕК показа големи разлики на българския пазар и този на Запад

Проучване на ЕК потвърди - има двоен стандарт в храните за различните страни в Европа. Повече сол в чипса и разлика във вкуса на някои напитки и зърнени храни, установи проверката.

В доклада има информация за големи разлики в съдържанието на продукти, продавани под една и съща марка в Европейския съюз.

Европейската комисия е категорична – на българския пазар се продават продукти от една и съща марка, по подобие на тези в някои Западни държави, които обаче се различават като състав. Конкретно у нас Комисията установява, че в някои сладки изделия има фруктоза вместо захар, а в някои напитки е доказано наличието на арабска дъвка – съставка, която на Запад не се използва.

България обаче не е единствената страна-членка на Общността, в която са регистрирани подобни несъответствия.

Европейската комисия: В ЕС се предлагат стоки с различно качество

Мая Христова обича да пътува и да опознава различните култури чрез храната.

„Установила съм, тъй като обичам шоколад, че когато го купя например от летище в друга държава – има друг вкус. По-истински, по-мек, по-вкусно ми е”, заявява Мая Христова.

Йордан Йорданов пък е скептичен, че има разлика във вкуса на шоколада у нас и в чужбина.

„Предполагам, че всичко това, което е тук, са все марки, които са доказали себе си”, коментира той.

Освен наличието на фруктоза или по-големи количества сол в някои храни, Европейската комисия е установила и вкусови разлики в продавани у нас студен чай и кафе.

„Ако вие си вземете френския продукт и българския и имате двете опаковки, и четете съдържанието, вие ще видите, че има разлики. Не е коректно, когато вие продавате под една и съща марка този продукт, съдържанието да бъде различно”, обясни Димитър Маргаритов, КЗП.

„Всички тези храни и всички други, които са на пазара, са безопасни. Съставките, които са вложени при производството им и са изписани на етикета коректно”, обясни д-р Александрина Борисова от БАБХ.

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Ръст на фалшивите продукти на билкова основа

Оказва се, че продажбата на една и съща марка с различно съдържание не се наказва. Ново европейско законодателство обаче щяло да промени ситуацията още догодина, когато за подобни практики търговците ще плащат солени глоби.

„Наказанието ще бъде процент от оборота на този търговец”, обясни Маргаритов.

А докато новото законодателство влезе в сила, от Българска агенция по безопасност на храните съветват потребителите да се информират предварително за храната, която купуват.

Според европейското проучване, освен в България, различия в състава на някои храни са установени в още 15 страни-членки в Общността.