Деветте медала донесоха нов повод за гордост

Вълна от емоции след Световната купа по художествена гимнастика в София. Деветте медала, които спечелиха „златните ни момичета”, донесоха нов повод за гордост.

Боряна Калейн завоюва три златни медала за България.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Много съм щастлива от постигнатия резултат. Надявам се това да е само началото”, сподели Боряна Калейн.

Шест златни, един сребърен и два бронзови медала за България на Световната купа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кара ме да искам още повече от себе си и да съм още по-мотивирана в тренировките и разбира се  - по време на състезание.  Цяла България е на Седмото небе, получавам невероятни съобщения”, сподели гимнастичката.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Марияна Памукова е човекът, с  когото състезателката прави първите стъпки в художествената гимнастика. И до днес тя е неин личен треньор.

„Изключително съм горда и щастлива от това да виждам как тя израства и се превръща в един достоен човек. И след това подрастващите да се вдъхновяват от нея”, коментира Марияна Памукова.

Илиана Раева: Много съм щастлива от златните медали, но има контузии

Едно от тези деца е 8-годишната Ава. Тя тренира в залата, в която Боряна започва да спортува за първи път. Ава стиска палци на гимнастичките и се надява да стане като Боряна Калейн.

На върха на почетната стълбичка я изкачиха съчетанията й с обръч, лента и бухалки.

„Яд ме е, че допуснах грешки в многобоя, защото разликата ми с първото място беше много малка. Можеше и там да е златен медалът. Но човек винаги се учи от грешките си”, заявява Боряна Калейн.

В индивидуалната надпревара за медал се пребори и Катрин Тасева,която грабна бронза на бухилкиа.

С всички възможни титли и рекордна оценка приключи Световната купа за ансамбъла ни.

„Важно беше за момичетата да имат тази Световна купа. Разбира се, много съм щастлива, че България успя да завоюва толкова много златни медали”, заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. И призна, че някои от състезателките са с контузии.

 „Боряна Калейн и Катрин Тасева са с травми и болки. Боряна игра с много силни болки в глезена на това състезание, а Катрин - с болки в кръста, Мадлен Радуканова също е с контузен глезен, а Лаура Траатс има проблеми с ръката. Основният ни приоритет сега ще бъде абсолютното възстановяване на момичетата. Взехме решение да се пропусне следващата Световна купа в Ташкент”, каза Раева.

България няма да пропусне състезанието, но ще бъде представена от друг състав.