От началото на 2021 те са малко над 1000 в цялата страна

В пика на третата вълна на пандемията, кръвните центрове у нас отчитат отлив на желаещите да дарят кръвна плазма. По правило всеки преболедувал коронавирус, който има достатъчно антитела, може да дари.

Какво още показва статистиката?

Данните на шестте кръвни центъра у нас са красноречиви: търсенето на реконвалесцентна плазма, а и броят на дарителите бележат своя връх през месеците ноември и декември 2020-а – когато е и пикът на втората вълна.

В ИМЕТО НА ЖИВОТА: Във ВМА се нуждаят от кръв, очакват дарители

От началото на тази година обаче дарителите са малко над 1000. Като лидер е София с около 500 донори на кръвна плазма, след това е Варна със 100 души по-малко. А в Пловдив до момента са се отзовали 177 дарители.

Да прави това, което го кара да се чувства жив и полезен – тази максима движи Станислав през целия му живот.

„По принцип съм възпитаван ако мога да помогна на хората – да помагам. Бях се зарекъл, ако ме хване вируса – да отида да даря”, разказва един от дарителите.

Така се и случило. А Станислав  дарил кръвна плазма не веднъж, а рекордните 8 пъти.

не е въпросът дали си дарил веднъж, два пъти 5 пъти 8 пъти – въпросът е, че има нужда от тази плазма и има хора, които могат да дарят и не знам защо не го правят

ЕК подкрепя програми за събиране на кръвна плазма у нас

„Най-важното условие е да има положителен PCR резултат или антигенен тест. Да са минали 40 дни и не повече от 6 месеца”, казва д-р Павлов от НЦТХ.

Ваксинираните не могат да даряват реконвалесцентна плазма у нас – поне засега. А преболедувалите освен в София, могат да го направят и в други 4 областни града.

При всяко свое посещение от дарителите се извлича 600 ml плазма – достатъчна да спаси три човешки живота. Две от банките можем да дарим поименно.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК