Родните футболисти завършиха 0:0 при гостуването си на Северна Ирландия

Българският национален отбор по футбол записа първа точка в световните квалификации за Мондиал 2022, след като родните футболисти завършиха 0:0 при визитата си на Северна Ирландия на „Уиндзор Парк” в столицата Белфаст, пише gong.bg. Както е известно, момчетата на Ясен Петров досега имаха само загуби - от Швейцария (1:3) и от Италия (0:2).

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Българите стигнаха до първия си точен удар в добавеното време, когато Димитър Илиев обстрелва вратата на съперника, но стражът се намеси добре, а сумарно имахме два удара. Така българите са в серия от пет поредни мача без отбелязан гол в противниковата врата.

Срещата започна със ситуация за домакините, като Далас центрира от свободен удар към Крейг Каткарт, но бранителят извърши нарушение срещу Петко Христов и израелският рефер отсъди нарушение. В петата минута Десподов поиска дузпа за България, след като отигра топката в наказателното поле, която се отби в Еванс, но реферът не отсъди нарушение.

В шестата минута капитанът на Северна Ирландия Стивън Дейвис шутира с десния крак от средна дистанция, но доста неточно. Пет по-късно Каткарт отклони назад с глава към Магенис, който стреля с глава, но прекалено леко, за да затрудни Наумов. В 13-ата минута Пади МакНеър и Антонио Вутов си удариха тежко главите, заради което играта в Белфаст бе спряна за кратко. Малко след това Далас се пребори с Момчил Цветанов вдясно и пусна успореден пас за Магенис, който вкара гол, но преди това имаше сигнал от рефера за нарушение на играча на "Лийдс" срещу този на "Локомотив" (Пловдив).

Българите опитаха две нападения в 20-ата минута, но първо центриране на Вутов не бе отиграно от Десподов, а последва пас на Гълъбинов към Йомов, който бе неточен. В 22-ата минута Магенис бе изведен вляво от Дейвис, а нападателят на "Хъл Сити" центриран за Стюарт Далас, който стреля опасно с глава и топката се отби в напречната греда на Наумов.

В 25-ата минута МакНеър центрира от свободен удар за Магенис, който стреля с глава, но за наше щастие - неточно. След 35 минути пък нашите не успяха да накажат груба грешка на вратаря им Пийкок-Феръл. Десподов центрира, а стражът на Бърнли не улови топката. Андреа Христов овладя и центрира, но брат му Петко с глава не намери очертанията на вратата на стража на "виненочервения" английски клуб. Минута преди края на първата част капитанът ни Георги Костадинов се контузи и Ясен Петров реши да пусне Петър Витанов на негово място. Лентата отиде на ръката на Кирил Десподов.

Сериозни промени в състава на България за мача срещу Северна Ирландия

На почивката Петров замени Антонио Вутов и пусна Димитър Илиев, който сложи и капитанската лента. Северноирландците имаха първия шанс да отбележат гол през втората част, след като Кевин Уайт нанесе опасен удар след избита топка, ала Наумов се намеси прекрасно и изби встрани. В рамките на една минута северноирландците изпълниха половин дузина корнери, а в 53-ата след последния бранителят на "Лестър Сити" Джони Еванс отправи удар с глава, но Наумов внимаваше и улови топката.

Снимка: БТА

Четвърт час преди края резервата МакГин отправи мощен удар, но топката премина край вратата на Наумов. В хода на втората част домакините наложиха натиск спрямо нашата формация, като българите се защитаваха сериозно. В 83-ата резервите Кенеди и Лафърти опитаха да комибинират с центриране помежду си, но вторият не успя да намери топката с глава. Пет минути преди края Найл МакГин бе видян в наказателното поле и отправи удар, но за наше щастие топката отиде встрани от вратата на Наумов.

В добавеното време Димитър Илиев отправи удар с глава, но с лявата си ръка вратарят Пийкок-Феръл отрази удара на футболист №1 на страната ни. В третата минута от добавеното време и Атанас Илиев атакува вратата на домакините, но ударът му бе неточен и това бе последният интересен момент в срещата.

Ясен Петров: Отговорихме на битката, България търси своите лидери

Селекционерът Ясен Петров остана доволен от спечелената точка при визитата на Северна Ирландия.  „Двата отбора се сбиха. Искаха победата. Знаехме, че така ще играят. Много силов футбол. Бяха и по-свежи от нас. Повечето от техните играчи не играха в контролата със САЩ. Това ни е трети мач. Доста от играчите поизчерпаха енергията. Доволен съм от всички дебютанти. Точката е справедлива”, сподели той.

Гласувайте за Стоичков в класацията за най-велик футболист на "Барселона"

„Справедлива е, защото както можехме да спечелим, така и да загубим. Точката е ценна. Младите играчи трябва да повярват, че могат. В защита формация трима се справиха блестящо и то срещу силов противник. Това е едно от положителните неща. Има какво да се желае в халфовата линия и напред. Надявам се в контролите да имаме възможност да вкараме и други нови хора и да съумеем да работим върху нашите идеи”, допълни той.

"Нямаше риск с дебютиращите. Не искахме да ги излагаме на такова напрежение като в двубоите с Италия и Швейцария и мислехме, че днешният мач е подходящ. Изразходвахме доста енергия, за да неутрализираме отбора на Северна Ирландия. Това изисква сили. Атанас Илиев влезе без дори да е загрявал. Накрая си беше битка. Футболът почти отсъстваше накрая, но стилът на Северна Ирландия е такъв. Националният отбор търси лидерите си. Ако беше вкарал Наско щяхме да си тръгнем с трите точки. Отговорихме на битката днес във всички аспекти", каза още националният селекционер.  

Селекционерът на Северна Ирландия похвали българската отбрана

Селекционерът на Северна Ирландия Йън Бараклъф похвали играта в отбрана на българския тим, както и вратаря Даниел Наумов, който записа дебют за „трикольорите”.

„Нашата задача бе да спечелим двубоя, за да влезем в първите две места. Напрежението определено беше в нашия отбор, трябваше да спечелим. Опитахме центрирания, опитахме всичко, но вратарят на България бе на добро ниво, тримата в защита бяха също много добри. Трябва да им дадете кредит на доверие. Отборът на България е млад, с нов треньор, пробват се нови играчи, които трябва да се развиват. Явно нов цикъл, нови лица за българския футбол”, заяви наставникът на Северна Ирландия.

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ - БЪЛГАРИЯ 0:0

Съдия: Игал Фрид (Израел)

Стадион: "Уиндзор Парк" (Белфаст, Северна Ирландия)

Стартови състави:

Северна Ирландия (4-4-2): 1. Пийкок-Фарел, 4. Балард (74' - Смит), 5. Джони Евънс, 20. Каткарт, 3. Люис, 14. Далас, 8. Дейвис - к, 17. МакНеър 🟨​, 6. Савил 🟨 (74' - Кенеди), 21. Магенис (82' - Лафърти 🟨), 18. Уайт (64' - МакГин)

Резерви: 12. Азар - в, 23. Хюс - в, 2. МакЛафлин, 7. МакГин, 9. Чарлс, 10. Лафърти, 11. Фъргюсън, 13. К. Еванс, 16. Томпсън, 16. МакКан, 19. Смит, 22. Кенеди

Селекционер: Иън Бараклъф

България (3-4-1-2): 1. Даниел Наумов - 2.Петко Христов 🟨​, 22. Андреа Христов, 4. Валентин Антов 🟨, 11. Кирил Десподов, 18. Ивайло Чочев, 9. Андрей Гълъбинов (72' - 19. Атанас Илиев), 7. Георги Костадинов - к (44 - 5. Петър Витанов), 8. Антонио Вутов 🟨 (20. - Димитър Илиев), 21. Момчил Цветанов (72' - 3. Петър Занев), 17. Георги Йомов (72' - 6. Бирсент Карагарен)

Резерви: 13. Иван Караджов - в, 22. Пламен Илиев -в, 3. Петър Занев, 5. Петър Витанов, 6. Бирсент Карагарен, 10. Спас Делев, 12.Илиан Илиев, 14. Даниел Димов, 15. Васил Божиков, 16. Кристиян Малинов, 19. Атанас Илиев, 20. Димитър Илиев

Селекционер: Ясен Петров

Италия победи България като гост (ВИДЕО+СНИМКИ)