Това съобщи премиерът Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов закри предизборната кампания на партията.

Борисов посети „София тех парк”, където се намира третият инсталиран суперкомпютър в Европа.

„България е една от осемте държави в Европа, в които скоро ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище", съобщи премиерът Бойко Борисов. Суперкомпютърът ще се използва за точна оценка на сеизмичната устойчивост на сградите, медицински приложения в подкрепа на леката инвазивна диагностика и откриването на иновативни лечения, медицината, изследвания, за автомобилостроенето и много други дейности.

 

 

Борисов акцентира върху значението на инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС.

„Това е третият инсталиран суперкомпютър в Европа, което е признание за българите, за нашите специалисти в IT сектора“, категоричен беше министър-председателят. По думите му това е голяма възможност не само за България, но и за региона.

 

 

Осемте центъра със суперкомпютри в ЕС ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

През 2020 година са инвестирани 20 милиона лева за напредък в научните изследвания и иновациите, посочи Борисов.

По-късно през деня той направи инспекция и в Университета за национално и световно стопанство. Там той огледа новия корпус на учебното заведение. 

„Новата сграда ще облекчи работата на университета, готови са модерните аудитории. Осигуряваме най-добрите условия, за да може младите хора да останат да учат и да се развиват в България“, каза премиерът. 

Корпусът на УНСС разполага с модерни аудитории, оборудвани с тexнoлoгичнa инфpacтpyктypa. Той е на 4 етажа и има 4 учебни аули, всяка от които с по 250 места, осигурен е и безпpoблeмeн дocтъп нa xopa c yвpeждaния, както и пapкoмecтa.

 

 

След това той се срещна с граждани от селата в община Велинград. Там инвестициите за над 8 милиона лева са за подобряване на инфраструктура, ВиК-системи, училища и детски градини.