Тези персонажи са познати на всички ни, но кои са всъщност те

Едва ли има дете, което да е задало въпрос и да не е получило отговора: „Питай Филанкишията”. Мнозина от нас със сигурност са чували, че „Сульо и Пульо са се събрали”, да наблюдават някакво масово мероприятие. Кои обаче са тези персонажи, родени от народното творчество.

Колко всъщност е бил висок легендарният воин гигант Голиат

„Филанкишията” е събирателен образ. Обикновено, когато го използваме, се има предвид някой неивестен човек или човек, който няма значение и отношение към разговора. Думата е разговорна и жаргонна. Има турски произход – филян значи „някой си, нещо си”, а киши – човек.

Друга позната фраза от родния фолклор е „събраха се Сульо и Пульо”. Обикновено се ползва, когато на обществено място се съберат различни хора. Римуваната двойка всъщност съществува от доста дълго време и има за цел да изобрази прислойки от обществото.

Открити у нас човешки останки променят познанията ни за праисторията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сульо е събирателен образ на дрипавите и изсулени хора. Името е родено от глагола суля се – свличам се. Пульо пък изобразява клюкарите и идва от глагола пуля се, ококорвам се от изненада. Или с други думи, съберат ли се Сульо и Пульо, значи са дошли всички. Друг подобен израз е „събрани от кол и въже”, но той носи по-тежко и негативно значение, докато Сульо и Пульо имат по-скоро хумористичен характер.