Вижте кой е той

Барни е малко по-различен от обикновените швейцарски бармани. Той е напълно автоматизиран, забърква десетки коктейли и дори се шегува, съобщи Ройтерс. Компанията "Еф енд Пи роботикс", произвела Барни, регистрира нарастващ интерес към робота барман и се надява той да се превърне в хит в хотели, барове и търговски центрове, които търсят начини да ограничат физическите контакти по време на пандемията от новия коронавирус и дори след нея.

Учени създадоха водка, която не предизвиква махмурлук

Барни може да смесва 16 различни алкохолни напитки и осем вида безалкохолни по поръчка на клиента, която се осъществява чрез мобилно приложение на телефона. Роботът барман сервира още бира и просеко. Той сам дезинфекцира роботизираната си ръка и съобщава на клиентите, когато коктейлите им са готови, чрез огромен монитор над бара. Бариста версия на робота приготвя кафе специалитети. И двата робота могат да бъдат "обучени" за разговори, така че Барни може да се пошегува. Една от зададените му реплики е, че са му предложили роля в новия филм от поредицата "Терминатор".

Пивоварна търси куче дегустатор на бира, дава 20 хиляди долара

Първоначално очакваните клиенти на Барни - ресторанти и хотели, не изглеждали склонни да инвестират сериозни суми заради кризата, но ситуацията вече се променя, каза за Ройтерс директорът по продажбите Гери Коломбо. Роботът струва около 120 000 франка (108 756 евро).

"Вече получаваме двойно повече запитвания в сравнение с миналата година. Продуктът определено би бил предимства за клиентите, които искат да имат барман на разположение 24 часа в денонощието, който може да им приготвя и поднася точно питието, което искат и то без физически контакт", каза той.

Учени: Отказът от алкохол удължава живота

Компанията от Цюрих, която произвежда робота и софтуеъра за него, вече е продала роботизирани бармани в Китай и Оман. И други компании в Европа и В Азия разработват подобни роботи, но не е ясно дали някога апаратите ще заменят истинските бармани.

Източник: БТА