Емералд Фенъл е първата жена, номинирана за режисьорски "Оскар" за дебютния си филм

На церемонията за връчването на наградите "Оскар" тази година станахме свидетели на интересни прецеденти. 

Даниел Калуя е първият британски чернокож актьор, получил повече от една номинация за "Оскар". Тази година Калуя е номиниран в категорията за поддържаща роля за "Юда и черният месия".

Номинираният за изпълнението си в същия филм Лакийт Станфийлд е първият, за когото е водена кампания за номинация за главна роля, но в крайна сметка я получава за поддържаща.

За първи път в историята трима чернокожи актьори - Даниел Калуя и Лакийт Станфийлд за "Юда и черният месия" и Лесли Одъм младши за "Една нощ в Маями", се съревновават в една и съща категория (в случая за поддържаща роля).

Големите победители в нощта на "Оскарите" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Юн Ю-Джун ("Минари") е първата корейка и третата представителка на Източна Азия с актьорска номинация за поддържаща роля след японките Мийоши Умеки и Ринко Кикучи.

Емералд Фенъл е първата жена, номинирана за режисьорски "Оскар" за дебютния си филм.

Освен първият актьор от пакистански произход и първият мюсюлмански актьор, номиниран за главна роля, РИЗ АХМЕД е първият актьор след Алън Аркин в "Сърцето е самотен ловец (1968), чието изпълнение е главно на американски жестомимичен език.

Клои Чжао е първата цветнокожа жена и първата жена от китайски произход, номинирана за режисьорски "Оскар", първата жена режисьор, номинирана и в категорията за монтаж, и първата жена с четири номинации в една и съща година.

Мария Бакалова сияе на червения килим (ВИДЕО+СНИМКИ)

Осемдесет и три годишният Антъни Хопкинс е най-възрастният актьор, номиниран за главна роля за изпълнението си в "Бащата". Той е третият актьор след Джесика Танди и Кристофър Плъмър, получил две или повече актьорски номинация, след като е прехвърлил 80-те. 

За първи път, откакто се присъждат награди "Оскар" за анимация, в категорията са номинирани две продукции на студио "Пиксар" - "Напред" и "За душата". 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.