Поне 14 зоологически градини трябва да подобрят условията

Според едно от последните проучвания в Европа, всяка година в зоопарковете загиват около 5000 животни. Често това са т.нар. „излишни“ животни, които умират от ръцете на хладнокръвни служители.

Според доклад на "Четири лапи" поне 14 зоологически градини у нас трябва да подобрят условията за животните.

"Целта на зоопарковете е да се запазят застрашени видове и да изпълняват и образователна функция", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Магдалена Пенева, ръководител "Програми", Фондация "Четири Лапи".

Тя допълни, че за да бъде наречен един обект зоопарк, трябва да има няколко вида диви животни в него, а в момента у нас има клетки, в които слагаме животни, за да се оправдае съществуването на клетките.

Според нея основните проблеми са, че у нас материалната база е много стара, нарушена е социалната структура при животните, на много от местата липсва необходима квалификация на персонала.

За Магдалена Пенева законите у нас са добре написани, но те не се спазват.

"За всеки от видовете животни има правила, при които трябва да бъдат отглеждани, но почти никъде не се спазват. Добри примери са зоопаркът в Добрич и този в София, за който има финансиране и положителните промени са видими", добави тя.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.