Бактериите салмонела присъстват в хранопровода на много животни и могат да заразят храни като месо, яйца, мляко

Румънските санитарни власти спряха от продажба партида от 265 000 яйца, заразени със салмонела, съобщи информационният сайт Зиаре, като се позова на Националната санитарно-ветеринарна служба, която отговаря и за безопасността на храните, информира БТА.

Заразените яйца са открити в Букурещ преди да бъдат опаковани и пуснати в търговската мрежа.
Нито едно яйце от тази партида не е стигнало до магазините, посочи Националната санитарно-ветеринарна служба в прессъобщение. Заразените яйца са иззети и насочени за унищожаване.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Безвредни ли са боите за яйца на пазара

Бактериите салмонела присъстват в хранопровода на много животни и могат да заразят храни като месо, яйца, мляко, морски дарове, зеленчуци, плодове. В света са познати над 2500 серотипа салмонела, от които много малко предизвикват заболявания сред хората и животните. Консумацията на продукти, заразени със салмонела, води до хранително отравяне при хората, изразяващо се в треска, повръщане, болки в корема, придружени с диария.

Тежестта на салмонелозите при хората зависи от серия фактори, като възраст, общо здравословно състояние, количество на погълнатите бактерии. Тежки форми на болестта развиват много млади или възрастни хора, както и хора със спаднал имунитет.