Лекари и пациенти за по-добро здравеопазване

Болестта на Бехтерев и Лупус са автоимунни заболявания. И за двете е важно да бъдат открити навреме. 

"Обичайно е забавяне диагнозата при болестта на Бехтерев, но причинате не е в лекарите, а това, че трябва да е напреднало заболяването, за да се диагностицира", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS проф. Румен Стоилов, началник на отделение в Клиника по ревматология в болница „Св. Иван Рилски“ и председател на Българското дружество по ревматология. 

Той потвърди, че заболяването е тежко и задачата е да се издирват хората, да се поставя диагнозата и да се реимбурсира лечението.

"С НЗОК по този проблем не можем да намерим допирни точки. Ние искаме рано да диагностицираме и да лекуваме болните", допълни специалистът.

Проф. Стоилов заяви още, че COVID пандемията се отразява неблагоприятно на пациентите и при тях има рискове да развият инфекции, най-лошо е прекъсване връзката между  лекар и болен, защото поне два пъти в годината те трябва да провеждат контролен преглед. 

За болестта лупус медикът информира, че е разнообразно и комплексно заболяване, което може да протича тежко, но за радост е рядко, 5 000 души у нас страдат от него.

Той предупреди, че при него може да има сериозно увреждане на вътрешните органи, а причините за болестта са много, но е правилно страдащите да не се излагат много на слънце, а ако се налага, да използват защитни кремове.

В предаването Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, заяви, че около 30 000 души у нас страдат от болестта на Бехтерев, и то са предимно млади хора, което нарушава качеството им на живот, а за лупус добави, че проблемите с това страдание са много, диагностиката също е трудна, но лекуването е голям проблем, защото липсват медикаменти и трудно се намират в България, а те не се и заплащат от Здравната каса и са прекалено скъпи за пациентите.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.