Служебният министър на туризма се среща с бранша

Възстановяване на жизнеспособността на туристическия сектор в България в условията на извънредна епидемична обстановка и извеждане на туризма като приоритет на служебното правителството. Това е мисията на служебния кабинет, представена днес от министъра на туризма Стела Балтова.

Експерт: Трябва да се премахнат всякакви ограничения за пътуване

Приоритетите на служебния министър на туризма са да се подобрят политиките за регулиране на туристическия пазар и администриране на туристическите дейности при запазване на здравето на гостите и работещите в сектора. По първия приоритет от изключителна важност е да бъде представена България като сигурна, гостоприемна дестинация, използвайки всички комуникационни канали. Втората цел е да се осигури адекватна, точна, релевантна, необходима за бизнеса и институциите информация. Балтова добави, че трябва да се създадат условия за спокойна и сигурна среда за функциониране на бизнеса. Необходимо е да започне и активна съвместна работа с българските задгранични представителства, допълни тя.

 

 

Вторият основен приоритет е за развитие на националната туристическа реклама и международното сътрудничество в туризма за насърчаване на туристите да изберат България за своя дестинация. Действията за този кратък период да бъдат използвани предимно дигитални маркетингови активности, които да бъдат надградени в рамките на бюджета. Те са предназначени за 18 целеви пазара. Съвсем скоро ще започне и дигитална кампания в социалните медии и google adds на пазари Германия, Великобритания, Полша и Румъния, допълни служебният министър.

Ще се приеме ли искането на хотелиерите за сянката по морето?

Министър Балтова отговори на журналистически въпрос, че в най-кратък срок ще започнат преговори с концесионерите на плажовете, за да се намалят цените на плажните принадлежности. Това ще бъде обвързано с концесионните такси. Тя уточни, че това ще се случи с решение на Министерския съвет и целта е да стане факт до края на месеца.

„Нашата цел и отговорност е това да стане преди започването на активния сезон, който ние очакваме да бъде в началото на месец юни”, каза Стела Балтова. По думите ѝ, въпреки че летният сезон бе открит в началото на май, всички договори не могат да бъдат предоговорени „за един ден” при условие, че предишното правителство не е предприело тази законодателна мярка.

Служебният министър очаква през туристическия сезон 2021 г. да има не повече от 100 процента повишение на туристите спрямо 2020 г., както и не повече от 50 на сто спад спрямо 2019 година.

Какви ще са цените по Южното Черноморие през новия сезон

Пресконференцията бе преди срещата на министър Балтова с представители на туристическия бизнес. На срещата ще бъдат обсъдени и неотложните мерки и действия за устойчивото и спокойното протичане на летния сезон.

Източник: БТА