Кога кръвното е високо? Диагностика, превенция и лечение

"Хипертонията не се обсъжда достатъчно, в България хората над 40 години страдат от състоянието и са над 40 и 50 процента, има и  известно подмладяване на хипертонията, което включва и хората, които спортуват", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS кардиологът доц. Стефан Найденов от Александровска болница.

Той допълни, че и генетиката има значение, но съществуват и редикца фактори като западен начин на живот - по-малко движение, застояване, бърза храна, които имат ефект. 

Специалистът информира, че хипертонията може да е безсимптомна и не трябва да се разчита на знаци, а да се търси лекар при проблеми и неудобства. 

Кардиологът заяви, че е нужно е да се използват апарати за мишница, където маншетът е на над лакътя, тялото трябва да е спокойно и най-добре е да се измерва на лявата ръка. Маншетът се поставя над сантиментър и половина над лакътя.

Доц. Стефан Найденов подчерта, че хипертонията е изключително опасно заболяване, то води до инсулти, има много повече починали от хипертония, отколкото от COVID-19.

Той заключи, че е важно да се съблюдава хранителен режим, като консумираната сол трябва да е до 5 грама на ден, а в България се консумира по 12 грама. 

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.