Те искат компенсация за неприетите деца

Родители - на протест заради липсата на достатъчно места в яслите и градините в София. Те се събраха под прозорците на Столичната община и поискаха кметът Йорданка Фандъкова да понесе отговорност. За кратко блокираха и движението по улица „Московска”.

След класирането на 17 май се оказа, че за над 10 хиляди деца места в детски градини и ясли няма. Протестиращите бяха поканени на разговор в кметството, но отказаха. Исканията им са да се строят повече детски градини и ясли, а компенсации да има за всички деца без значение от тяхната възраст.

За плановете на родителите и общината след първото класиране за детските градини

За по-малкото дете на Павлинка, което е на 10 месеца - място в ясла няма. 3 годишният й син също не се е класирал. Точките в системата за кандидатстване не им достигнали.

„Бонус точката се дава на деца с разлика до 2 години - те имат разлика 2 години и половина - нямаме точка”, разказва Павлинка Вълчева, родител.

Неприетите деца имат право на компенсация от държавата - но само ако вече са кандидатствали за частна детска градина. „Ние нямаме възможност за това. И още по-непосилно е, ако трябва да запишем и двете деца”, посочва още Павлинка.

На месец компенсацията е 291 лева. Таксите за градина и ясла в техния район Люлин - близо 600. А държавна помощ получават само децата над 3 години. Часове преди протеста, кметът на София Йорданка Фандъкова обясни защо има такова изискване за помощта.

Фандъкова: Забелязва се забавяне при строителството на детски градини

„Това е изключително важна възраст за подготовка за училище – т.е. това са инвестиции за образование – яслите са необходими за семейства, които искат да ходят на работа, да се реализират, но това е по-скоро социална дейност”, заяви Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

Родителите обаче настояват компенсация да има за всички деца. „След втората година майчинство има дупка от 1 година, в която родителите нямат никакъв доход”, категорична е Павлинка.

„Аз разбирам отлично и недоволството, и проблемите на всяко едно семейство, чието дете не може да посещава детска градина”, посочва столичният градоначалник.

Според статистиката на общината, в последните години е направено много. „2007 година в детските градини и ясли на София посещаваха под 34 хиляди деца – днес те са около 44 хиляди”.  От кметството лансираха и идея за справяне с проблема: „При строителството на нови сгради да бъдат изграждани детски градини на първи и партерни етажи”.

Хиляди деца останаха без места в детските градини в София

Освен родители, на протеста пред Столична община дойдоха и политици. „Трябва да кажем ясно кой е отговорния човек - това е Йорданка Фандъкова”, заяви Методи Лалов, общински съветник от "Демократична България".

 „Със сигурност ако имаше друг кмет на изборите преди 1 година и половина проблемът щеше да бъде решен”, посочи Мая Манолова, "Изправи се! Мутри вън!”.