Инициативата се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова

В Созопол бе открит 10–тият юбилеен Международен франкофонски фестивал „Солей”. В  програмата са включени изложби, концерти и кинопрожекции на творци от 7 държави.

За 10-та година в Созопол стартира международният франкофонски фестивал „Солей”. Инициативата се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, която е възпитаник на Френската гимназия.

"Горда съм, че съм възпитаник на френската култура. В най-висшето административно училище на Франция е получила част от политическото си образование. Независимо от това, което става в България, най-големите опашки са пред театрите и кината", заяви вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. 

Откриват фестивала „Солей“ в Созопол (ВИДЕО)

За почетен директор на фестивала бе обявена посланикът на Грузия в България Н. Пр. Тамара Лилуашвили.

Директорът на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София Сашо Насев бе удостоен с приза за особени заслуги, а посланикът на Франция в България Флоранс Робин приветства гостите с добре дошли, след което на сцената на Амфитеатъра се състоя концерт на Ангел Заберски трио и солистите Вера Шандел и Павел Терзийски.

"Имахме възможност да чуем песни на Едит Пиаф и Мишел Льогран. В проекта "Джаз будоар" всички шансони да станат джаз композиции", сподели певицата Вера Шандел.

Музикантът Ангел Заберски от своя страна бе доволен от изявата си.

"Много е приятно да сме на сцена и да правим хубава музика, беше удоволствие".

Целия репортаж гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.