Футболните ни национали излизат срещу Франция

Световният шампион по футбол Франция посреща България на „Стад дьо Франс” тази вечер. Приятелският мач е генерална репетиция за „петлите” преди старта на Европейското първенство по футбол, което започва в петък на 11 юни. Ще може да гледате мачовете по NOVA, DIEMA и БНТ.

Французите избраха да се готвят с България, преди мача си с Германия.

Доскоро „Стад дьо Франс" работеше като най-големия ваксинационен център. Днес ще отвори за публика, която обаче ще бъде силно ограничена. В страната продължава да има вечерен час – 21:00 часа. За присъстващите на срещата ще бъде направено изключение да се приберат по-късно.

Талантлив, мислещ и вече готов да бъде лидер – Валентин Антов дава сериозна заявка за така жадуваната промяна в националния отбор. На 20 г. защитникът, символизира новото поколение, което носи надежда.

„Харесва ми да се определям така. Искам да играя по умен начин, да помагам на колегите си. Мисля, че хората около мен също могат да го кажат. Има определени неща от поведението на човек, които го определят. Гледам да се образовам, да уча, да съм коректен с всички хора и да давам добър пример извън терена, защото ние футболистите имаме лоша слава и гледам да я опровергавам”, каза Антов.

И защитава думите си с действия. Записва треньорски профил в Националната спортна академия, но признава, че има интереси към бизнеса и финансите.

„Учих до скоро в Националната спортна академия, но в момента, след като се преместих в Италия, се наложи да прекъсна. Може би от следващата година, ако има възможност да уча през компютъра, ще го направя”, заявява Антов.

Той записва името си като най-младия капитан в историята на ЦСКА. Защитникът е част от всички национални селекции. Дебют при А-тима на България прави през 2019 година, в Европейската квалификация срещу Косово. А сега Ясен Петров заложи на него и в приятелските мачове срещу Словакия и Русия.

„Бих казал, че за първите два мача съм доволен, особено от миналия срещу Русия. В първия имах малко затруднения. Мисля, че отборът е много сплотен и направи добри мачове”, казва Антов.

През февруари тази година футболният вятър отвява Антов на Апенините. ЦСКА преотстъпва защитника на „Болоня”, а до края на месеца ще стане ясно дали италианците ще запазят талантливия българин. Въпреки че до сделка почти сигурно ще се стигне.

„Аз вече съм направил крачката да изляза от България и със сигурност това, което искам най-много, е да продължа да играя в чужбина. Надявам се нещата да се случат с „Болоня” и да остана там да играя. Много ми харесва и има какво да науча”, каза Антов.

„Ако нямам друг избор и трябва да играя в България, ЦСКА би бил отборът! Там съм израснал и със сигурност няма друг отбор, за който бих играл”, казва още младият талант.

И в личния си живот Антов разбива футболните стереотипи. Показва го изборът на дамата на неговото сърце, която е студентка в Кеймбридж.

Хубавата Ивана следва философия и класически науки, а последната година под карантина й позволява да бъде по-близо до любимото момче – учи дистанционно от Италия и помага на Антов за адаптацията в Болоня.

С невинна, детска усмивка, но с лидерско поведение на терена, защитникът печели лесно симпатии. Впечатлява дори легендата на българския футбол Христо Стоичков, който често е критичен към младото поколение. За NOVA кавалерът на „Златната топка”  отправи мотивиращо послание към Антов и момчетата на Ясен Петров. 

„Вальо, здрасти. Батко ти Ицо е. Искам да ти пожелая много здраве и много успехи в отбора на „Болоня”. Да знаеш, че имаш голям треньор там. Слушай неговите съвети, защото е един от големите футболисти, с които аз съм играл. А в националния отбор си помагайте. Няма как. Ще се пада, ще се бие. Резултатите ще дойдат. Особено тримата отзад. Ти и двамата близнаци. Говорете си. Разбирайте се. Там се каляват и психика и техника и характер. Независимо, че има загуби. Желая ти много успехи. Бъди здрав”, поздрави го Стоичков.

„Бих казал, че е страхотно. Христо Стоичков е много голям човек. Не малко пъти ми е писал и ми е давал съвети, защото той най-добре знае какво е от България да идеш в много голям отбор и да успееш”, каза Антов.

Талантът остава скромен и в желанията си. Знае, че успехът е синоним на упоритост и работа.

„Истина е, че не бих си пожелал нищо специално. Искам просто нещата да продължават да вървят по начина, по който са тръгнали и да продължавам да се изкачвам по стълбичката”, каза Антов.