Сигналът на радиото пропътува близо 2000 км

Физичен феномен – сигналът на радио Nova News пропътува близо 2000 км и бе уловен от радиолюбител в далечна Финландия. Хобито си да търси радиостанции от цяла Европа Яри упражнява цели 40 години.

Уловиха мистериозен радиосигнал от дълбокия Космос, повтарящ се на всеки 16 дни

6 юни, минути преди 11 часа сутринта. Близо 2000 километра северно от България един финландец долавя сигнал от българско радио - явление, което чакал с дни.

„Когато пуснах 95.7 мегахерца първо нямаше ясен сигнал. Но после чух музика, а след това и името на вашата радиостанция - Nova News. Отне ми много време - слушах честотата с дни, докато това се случи”, разказва 57-годишният Яри.

„Живях на село – нямаше много неща за правене, почти никакви телевизии и радио. И тогава с приятелите ми научихме, че има начин да слушаме радиостанции от чужбина”, споделя той.

В 21 век обаче, вместо да търси из честотите на стар радиоапарат от детството си, финландецът се е сдобил с антени, усилватели, приемници с размера на кибритена кутийка и харддискове.

„От миналото лято досега, например, успях да хвана 1200 радиостанции от 38 европейски държави”, казва финландецът. Така чул и българска реч.

„Действително, когато проверим в програмата, виждаме, че в ефир е вървяла точно тази песен. Това явление на такова разстояние се случва изключително рядко”, смята тонрежисьорът Ивайло Янев.

Как е възможно? Отговорът се крие в свойството на йоносферата да отразява радиосигнали обратно към Земята подобно на огледало. Явлението се нарича свръхрефракция. 

Радиолюбители изпратиха последен сигнал от Вакарел

След срещата си с българския радиоефир, Яри отправя поглед отвъд Стария континент.

„Кувейт, Саудитска Арабия, Иран, Израел... Един човек във Финландия е чул радио от Индия – голям късметлия, надявам се и на мен да ми се случи”, споделя Яри.