Защо един французин на гребена на телевизионната и литературната слава избра да пише за страната ни

Литературен критик, писател, спортен хроникьор, тв и радио водещ. Във Франция името на Ерик Ноло няма нужда от представяне.

Роден в Германия, израснал и учил във Франция, в началото 80-те съдбата отвежда неочаквано Ерик Ноло в България, за да опише по-късно любовта към страната ни с романа „Русе”.

„Познавам Русе като родното място на писателя Елиас Канети, който обожавам. Роден е България, но е творил в чужбина. Заради него посетих Русе и се влюбих. Градът е забележителен – наполовина български, наполовина – австро-унгарски. Харесва ми този микс. И Дунава, разбира се. Районът е толкова див, незастроен, дори пуст. Така че знаех, че романът ще започне в София и ще завърши в Русе. Оставаше да измисля средата”, разказва Ерик Ноло.

И измисля средата като преплита любов и престъпление. Създава вълнуващ любовен трилър за драматичните отношения между Диляна и Серж, преследвани от българската мафия заради компрометираща снимка. 

Критиката във Франция реагира позитивно на романа, носещ името на български град, споделя Ноло и предупреждава, да не гледаме на „Pусе” като на туристически гид за България.

Повече гледайте във видеото.