Тя е известна най-вече със своите многообразни роли и безупречните трансформации в персонажите

Легендата на Холивуд Мери Луиз Стрийп празнува 72-рия си рожден ден. Стрийп е известна със своите многообразни роли и безупречните трансформации в персонажите, в които се превъплащава. 

СНИМКИ НА АКТРИСАТА ВИЖТЕ ТУК

Тя е родена на 22 юни 1949 г. в Съмит, Ню Джърси. Майка и е Мерѝ Улф е художничка, а баща й Хари Стрийп е фармацевт. Мерил има двама братя - Дана Дейвид и Хари Уилям III.

Мерил е отгледана като презвитерианка и израства в Бернардсвил, Ню Джърси, където посещава местната гимназия, пише Edna.bg.

Стрийп започва своята кариера на нюйоркската сцена в края на 60-те години на миналия век и участва в няколко продукции на Бродуей.

Снимка: Getty images

Мерил Стрийп удиви с напълно променена визия (ВИДЕO+СНИМКИ)

Получава бакалавърска степен по актьорско майсторство от Васар Колидж през 1971 г. По-късно става магистър по изкуства в Йейл.

Докато е там, играе най-различни роли на сцената: от Елена в „Сън в лятна нощ“ до 80-годишна жена в инвалидна количка.

През 70-те години Мерил се появява на големия екран и започва да печели редица големи отличия. Стрийп е номинирана за "Оскар" общо 19 пъти. Печели три статуетки.

През 1977 г.  Робърт де Ниро забелязва Мерил в Бродуейска постановка по пиесата на Чехов "Вишнева градина" и я кани във филма, с който Стрийп пробива - "Ловецът на елени", за който получава първата си номинация за "Оскар" за най-добра поддържаща роля. В лентата участва и Джон Кадзале - първата любов на Мерил, с когото живеят заедно едва 3 години, преди той да почине от рак на белите дробове.

Мерил Стрийп с главна роля в черната комедия „Пералнята” (ВИДЕО+СНИМКИ)

След това актрисата се жени за скулптора Дон Гъмър. Двамата имат четири деца. Две от дъщерите им - Мамие и Грейс, вървят по стъпките на майка си.

Снимка: Getty images

Иконата на съвременното кино Мерил Стрийп (СНИМКИ)

През 1979 г. идва и лентата, която носи на Стрийп първия й "Оскар" - "Крамър срещу Крамър". Втората статуетка - за най-добра актриса, печели с филма "Изборът на Софи" от 1982 г., а третият приз грабва за превъплъщението си Маргарет Тачърв "Желязната лейди".