10% от всички положителни проби ще бъдат секвенирани

В страната започва масово търсене на нови мутации на COVID-19. Заповедта е на здравния министър. 10% от всички положителни проби в лабораториите ще бъдат подробно секвенирани. До момента е открит само един случай на българин, заразен с индийския "Делта” вариант. Прогнозата на експертите е, че до две седмици ще е ясно, доколко тази мутация се е разпространила в страната.

Изпращат 10% от положителните проби за COVID-19 за секвениране в НЦЗПБ

Седмично в една от лабораториите се тестват над 2 хиляди души за COVID-19. От началото на пандемията всеки тест с отклонения в показателите се дава в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Когато имаме съмнителни проби, се консултираме с тях. Изпращат се в хладилни чанти с определена температура”, обясни Маргарита Дайова.

Сега обаче лабораториите ще са задължени да дават не само съмнителните проби, но и 10 на сто от всички позитивни тестове, установени с PCR тест - по четири разписани критерия.

„Пациенти, които са ваксинирани, и след това е установено, че пак са позитивни. Пациенти с реинфекции на вируса. Пациенти, при които доста дълго е продължило самото боледуване, и пациенти, които са се върнали от чужбина”, поясни Дайова.

Расте броят на областите без нови случаи на COVID-19 у нас

Всяка седмица проби в столицата ще идват от всички краища на България - или 122 лицензирани лаборатории.

„Това е много важно - да имаме извадка от различни области. Наистина ще даде една по-пълна картина на това какво имаме в страната, какви видове коронавирус”, поясни проф. Ива Христова.

За да успеят с по-големия обем работа, от Центъра по заразни болести са се сдобили с още един уред за целогеномно секвениране на вируси.  До сряда в Националната референтна лаборатория са имали възможността да секвенират само до 200 проби седмично, с новата апаратура обаче те вече ще станат 400 - или двойно повече.

Проф. Христова: „Делта” вариантът има различни мутации, някои още са неизвестни

По-бързо, смятат експертите,  ще разберем не само колко са заразените с индийския „Делта” вариант, но и дали у нас има вече случай на някой от другите известни щамове - нигерийски, бразилски и южноафрикански.

„Ние търсим всичко. Правим едно пълно разчитане на генома и гледаме към кой вариант той ще се съотнесе. Така че, който и да е от вариантите, ще бъде засечен. Ще отнеме около две седмици”, каза още проф. Христова.

Информацията ще се събира и в новата база данни на здравното министерство, която до месец трябва да покаже колко от българите са се срещали с вируса.