Престъпната група е действала на територията на София и Нови Искър

Осъдиха на затвор петима души, двама от които - полицаи, по дело срещу организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Това съобщиха от прокуратурата. На един от подсъдимите Специализираният наказателен съд наложи наказание от 7 години лишаване от свобода, а на останалите – по 5 години.

Делото е внесено с обвинителен акт на Специализирана прокуратура в съда през октомври 2020 г. Според събраните доказателства престъпната група е разпространявала наркотици в района на София и Нови Искър в периода от март 2017 г. до ноември 2019 г.

Заловиха 700 килограма хероин в Сливен

Групата е неутрализирана при операция на прокуратурата и ГДБОП, при която са претърсени 18 адреса (в София, Нови Искър и село Мировяне) и 6 автомобила. Намерени и иззети са стотици дози амфетамин и марихуана, подготвени за продажба на „черния пазар”. Само у един от задържаните са открити над 100 дози с марихуана, приготвени за разпространение.

Задържаният столичен полицай бил куриер на бутикова дрога

Двамата разследвани полицейски служители са били от състава на "Охранителна полиция" към управление на МВР в столицата и са признати за виновни от Специализирания наказателен съд като участници в престъпната група. Според показания на свидетели двамата са осъществявали чадър за безпроблемното разпространяване на наркотиците, охранявали са дейността на престъпната група и са съдействали за безпроблемното държане на наркотичните вещества в Нови Искър.

Присъдите могат да се обжалват пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Нови над 320 кг кокаин са открити в „Студентски град”