Миналият отоплителен сезон е бил с 10 дни по-дълъг

Близо половината от абонатите на „Топлофикация София” ще доплащат за използваното парно през изминалата зима. Това показват данните на топлинния счетоводител „Техем”. В същото време 51% от столичаните пък са надплатили и ще им бъдат възстановявани суми.

Омбудсманът предлага SMS известяване при отчитане на парното

Миналият отоплителен сезон е бил с 10 дни по-дълъг от предходния. Равносметката за изминалата зима показва, че парното и водата за апартамент под 50 квадрата са стрували средно 420 лева. За среден тип жилища сметката е била около 640 лева. Собствениците на апартаменти до 100 квадрата е трябвало да платят близо 800 лева, а тези с над 100 квадрата - 1090.

Изминалият отоплителен сезон е бил дълъг над 180 дни, изчислява топлинният счетоводител „Техем”. Според тях това означава, че сме се отоплявали толкова дълго, колкото през предходната зима.

„Което и предопределя сравнително близките стойности на средните разходи за потребление на имотите“, обясни управителят на „Техем” - България Милена Стоянова.

Прокуратурата проверява цените на тока и парното

По този начин за собствениците на най-масовия тип имоти в София – между 50 и 70 квадрата, сумата за отопление нямало да се отрази на джоба им.

„Сезонът е струвал, говорим за отопление и топла вода, 644 лева. За миналата година е струвал 630. Разликата е 14 лева“, добави Стоянова.

На този фон, част от столицата ще остане временно без топла вода през август. Причината е планирано спиране на ТЕЦ „София Изток“ заради изпитване на газопровод.

„То се налага веднъж на 10 години. Тази година предстои изпитване на якост и на плътност на газопроводите“, уточни директорът на ТЕЦ „София Изток” Росен Флоров.

ДИКТАТЪТ НА МОНОПОЛИТЕ: Основателно ли е поскъпването на парно, ток и газ? (ВИДЕО)

Ако при тестовете се установи проблем, топлоподаването може да бъде отложено.

„Допълнително може да отнеме от един до седем-осем дни, зависи от степента на авариралия участък“, каза още Флоров.

Докато централата не работи, ремонт ще се извърши и на топлопреносната мрежа.