Той коментира и разпространението на Делта варианта на COVID-19

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с подробности за новите правила, по които ще се влиза в страната ни. 

„По отношение на „червената зона”, която е най-важна за нас - считаме, че това са страните с най-висок внос на някои от вариантите, които ни притесняват и които не искаме да допускаме в България и заради високата заболяемост при тях”, посочи здравният инспектор. 

Нови правила за българи и чужденци, пристигащи у нас (ЗАПОВЕД)

Той обясни, че всички български граждани имат право да влязат в страната, независимо какви документи носят. „Ако те имат предварителни изследвания, това е по-добрият вариант. За тези, които нямат, ние изискваме PCR тест. Ако нямат такъв, се поставят под карантина за десет дни. В случай, че си направят веднага изследване, след влизането и изпратят документите по електронен път, карантината се отменя”, обясни още доц. Кунчев.  

Главният държавен здравен инспектор обясни, че PCR тестът е допълнителен механизъм, който ще се прилага за пристигащите от страни, представляващи заплаха. Така се гарантира, по думите му, че лицето не е развило или не е носител на заболяването.

„Европейският сертификат за ваксинация дава много по-голяма свобода за придвижване, особено в рамките на Европейския съюз. Изключения са страните, които са достигнали висока заболеваемост - Кипър, Великобритания и Испания. Движението от всички останали страни, с наличието на такъв сертификат, е свободно”, уточни още доц. Кунчев.

Лекар: Вълната на Делта варианта у нас е неизбежна

България е изпратила своята заявка до Европейската комисия за PCR и бързи тестове за над 1.6 млн. евро, които да улеснят на придвижването.

Относно разпространението на пандемията и новите варианти на COVID-19, главният държавен здравен инспектор обясни, че според картата на СЗО Делта вариантът на вируса вече е по целия свят. „Бихме могли да очакваме повишаване на процента на положителните проби на индийския вариант и засягане на по-ниски възрасти”, допълни той.

Оптимистичната теза, по думите му, за очакваната нова вълна на коронавируса е през септември или октомври. „В момента сме в най-добрата ситуация, която обаче няма да се задържи за повече от седмица или две. Оттук нататък ще започне ръст. От нас зависи колко бърз ще е той. Ако успеем да постигнем по-висок имунизационен обхват, тежките случаи ще бъдат по-малко”, категоричен е главният държавен здравен инспектор.

За пост-COVID клиничните пътеки той каза: „COVID, като едно системно заболяване, засягащо всички органни системи, налага проследяване на хората за доста дълъг период след това. Няма система, която да няма отношение към изкарване на коронавирусната инфекция”, добави доц. Кунчев.

Страни в „червена зона“: Република Индия, Народна република Бангладеш, Федерална демократична република Непал, Мианмар, Кралство Бутан, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Република Малдиви, Република Южна Африка, Република Ботсуана,Обединена република Танзания, Република Сейшели, Република Намибия, Република Замбия, Република Тунис, Султанат Оман, Малайзия, Туркменистан, Република Таджикистан, Киргизка република, Монголия, Република Колумбия, Република Чили,Източна република Уругвай, Република Аржентина, Федеративна република Бразилия,Република Парагвай, Многонационална държава Боливия, Република Перу, Република Суринам, Република Панама, Република Коста Рика, Република Гватемала, Белиз,Република Ел Салвадор, Република Куба и Доминиканска Република, Република Кипър,Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи и Емирство Кувейт.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК