Това са данни от проучване, проведено в Канада

Една доза от ваксината на AstraZeneca намалява с 82% вероятността от хоспитализация или смърт при заболели от вариантите Бета и Гама на новия коронавирус, предаде ТАСС, като цитира съобщение на компанията-производител.

Данните са от проучване, проведено в Канада по време на ваксинационната кампания. Вероятността от тежко преболедуване или смърт при вариантите Делта и Алфа при пациенти с една доза от препарата намалява съответно с 87% и 90%.

Унищожаваме 20 000 дози от AstraZeneca с изтичащ срок на годност

Ефективността на ваксината на AstraZeneca за предотвратяване на развитието на симптоми на COVID-19 при пациенти с варианти Бета и Гама е 50%. При индийския и британския вариант тя се увеличава съответно до 70% и 72%.

Европа на бунт срещу въвеждането на задължителна ваксинация

"Данните, получени по време на ваксинационната кампания, показват, че въпреки наличието на различни варианти, които заплашват да забавят борбата срещу пандемията, ваксината заедно с другите използвани в Канада препарати, осигурява високо ниво на защита срещу най-тежките форми на болестта, дори и след поставянето само на една доза", коментира Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на AstraZeneca.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА