Към наказателна отговорност е било привлечено и второ лице

Делото за водната криза в Перник влиза в съда. Пред Темида ще застанат бившият екоминистър Нено Димов и изпълняващата длъжността кмет по това време Севделина Ковачева. Двамата са обвинени в умишлена безстопанственост. Бившият шеф на ВиК - Перник- Иван Витанов, също отива на съд.

Дело без аналог за корупция срещу действащ министър. Така определиха от спецпрокуратурата процеса за водната криза в Перник, които ще настояват заседанията да се водят именно в Съдебната палата в града. Причината - по-голямата част от свидетелите били именно там. 

„Налице са 7 влезли в сила присъди, касаещи корупция по високите етажи на властта. Важно е да се знае, че предадените на съд 38 души за извършени от тях корупционни престъпления са причинили щети в размер над 2,5 млн. Метафорично казано 39-ото лице, по отношение на което прокуратурата внесе обвинителен акт, е конкретният повод на днешното изявление. Касае се за бивш министър на околната среда и водите. Казусът е от изключителна важност, защото засяга голям кръг от хора, тъй като събитието, наречено „медийна водна криза”, се отрази лошо на много български граждани”, коментира ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. 

 

 

Изпускат контролирано язовир „Студена“ (СНИМКИ)

„Бих искал да ви представя факти относно съставения обвинителен акт, с който са предадени на съд две длъжностни лица. Единият, към датата на извършване на престъплението, е бил министър на околната среда и водите, а вторият е бил временно кмет на Община Перник. Досъдебното производство е образувано на 20.12.2019 г. За един кратък период разследването е приключено. Изготвен е обвинителен акт, с който е предаден министърът на околната среда и водите за умишлена безстопанственост. Той като министър е имал задължения по управление, стопанисване и опазване на водния ресурс, който се е намирал в комплексните и значими язовири, какъвто е и язовир „Студена”. В качеството си на министър същия е утвърждавал ежемесечни режимни графици, с които е следвало да даде приоритет на водоизползването за питейно-битови нужди пред това за промишлени. Въпреки наличната информация в Министерството на околната среда и водите, която е била, че водният ресурс в „Студена” намалява, министърът е дал приоритет на ползването на вода за промишлени нужди. Спецпрокуратурата стича, че са нанесени щети, а именно разпиляване на публична държавна собственост. Водите, които са се намирали във водохранилището на язовира, са били в размер малко над 1 милион кубични метра вода. Равностойността на тази вода се равнява на мако над милион и 900 лв.”, каза говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Започват проверки в МОСВ

От обвинението уточниха, че периодът на извършване на престъплението е от април 2019 г. до ноември 2019 г. Според Специализираната прокуратура става въпрос за престъпление с особена тежест, тъй като язовирът е достигнал критични нива. 

 

 

От своя страна бившият временен кмет Ковачева ще бъде съдена за корупционно престъпление, защото не е обявила навреме режим на водата в Перник, въпреки че е имало информация в общината за силно занижен воден ресурс. Тя не беше открита за коментар. А бившият шеф на ВиК - Перник остана изненадан, че още е с повдигнато обвинение. Хората в Перник пък сочат Витанов като един от виновниците за кризата.

СЛЕД АРЕСТИТЕ И ОБИСКИТЕ: Какво се случва в МОСВ?

В хода на разследването на водната криза в Перник са разпитани общо 156 свидетели. Обработено е огромно количество документация. Извършена е деветорна комплексна съдебно-техническа експертиза, направените са огледи на язовир „Студена“ и прилежащите му канали и деривации, както и геодезически замервания на язовирните съоръжения, съобщиха още от Спецпрокуратурата.

Година и половина след водната криза, Любка Съйкова не иска да си спомня за ежедневното ходене до обществената чешма, където пълнела туби с вода. 

Най-късно през октомври съдът трябва да реши дали ше заседава в Перник, както предлага прокуратурата.